Autor: Metsamajandusuudised.ee • 8. veebruar 2019

Süsteem aitab kulusid kokku hoida

Ettevõtted saavad olla keskkonnasäästlikumad, rakendades keskkonnajuhtimissüsteemi, mis aitab kokku hoida ka kulusid, kirjutab keskkonnaministeeriumi teadusnõunik Katarina Viik.
Katarina Viik
Autor: erakogu

Ettevõtted saavad järgida jätkusuutlikkuse aspekte, juurutades oma organisatsioonis keskkonnajuhtimissüsteemi. Keskkonnajuhtimissüsteem ehk KKJS on osa organisatsiooni üldisest juhtimissüsteemist, mis aitab panustada ressursside optimeeritud kasutusse, negatiivsete keskkonnamõjude vähendamisse ja keskkonnaprobleemide ennetamisse. Eestis on ISO14001 kõrval leidnud kasutust ka Euroopa Parlamendi ja Nõukogu poolt välja antud EMASi keskkonnajuhtimise ja -auditeerimise süsteem. Kõik KKJSid on vabatahtlikud meetmed, kuid ettevõtted saavad neid süsteeme rakendades saavutada konkurentsieelise teiste ees.

TASUB TEADA:

Ressursitõhusate lahenduste kohta saab lugeda https://ressurss.envir.ee/

2017. aastal avatud ning 2018. aasta märtsis lõppenud investeeringute toetuse pilootvoorus oli toetus avatud viiele prioriteetsele sektorile:

1. Mäetööstus (EMTAK B)

2. Toiduainetööstus (C10 ja C11)

3. Puidutööstus (C16)

4. Paberi- ja tselluloositööstus (C17)

5. Mineraalsete materjalide töötlemine (C23)

KKJS abil saab ettevõtet süsteemselt analüüsida ning leida kokkuhoiuvõimalusi nii raha kui ka keskkonna vaatenurgast. KKJSi juurutamine aitab ettevõtetel süsteemselt järgida ka ringmajanduse põhimõtteid ning neid oma tegemistes rakendada – säästa vett, energiat, toorainet ja kuluvat raha, suunates teisese toorme energia või soojuse tootmisse, kasutades jäätmeid uuesti ressursina.

Ressursitõhususe põhimõtted annavad ettevõtjale just need vajalikud abinõud, tehnoloogiad ja lahendused, mis aitavad muuta tootmise efektiivsemaks ja hoida kokku kulusid. Oluliste põhimõtete hulka kuuluvad sellised ringmajanduse printsiibid nagu materjalide ja tootmisjääkide taaskasutus, süsteemide uuendamine, tootmise ülejääkide ringlusse võtmine, ökodisain.

Selleks, et tõsta Eesti ressursitõhusust, rakendab keskkonnaministeerium Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest meedet „Ettevõtete ressursitõhusus“ kogumahuga 100 miljonit eurot. Sama meetme alt saab ka taotleda rahastust EMASi keskkonnajuhtimis- ja auditeerimissüsteemi juurutamiseks.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616