Autor: Anu Jõgi • 5. juuni 2019

Stora Enso Eesti mullune kasum oli 10,6 miljonit eurot

Stora Enso Eesti töötajate arv kasvas aastaga pea kümnendiku võrra.
Autorid: Dmitri Kotjuh, Järva Teataja/Scanpix
Stora Enso Eesti hinnangul iseloomustas 2018. aastat metsamaterjali nõudluse oluline suurenemine turu. Ettevõtte tööjõukulud suurenesid eelmisel aastal 1,5 miljoni euro võrra, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest.

"2018. aasta jooksul tsentraliseeris Stora Enso Grupp oma raamatupidamisteenuse keskuse Tallinna, luues sellega suurusjärgus 70 uut töökohta," teatas ettevõte värskes Infopanka jõudnud aruandes. Lisaks tingis keeruline olukord tööjõuturul töötajate palkade korrigeerimise ning tööjõu voolavuse olulist suurenemist õnnestus vältida, seisab aruandes.

Ettevõtte palgakulu oli eelmisel aastal 13 miljonit eurot, aasta varem 11,6 miljonit eurot.

Eelmise aasta lõpu seisuga oli ettevõttes 666 töötajat, aasta varem oli töötajaid 601.

Stora Enso Eesti aruandeaasta müügitulu oli ligi 223,5 miljonit eurot (2017: 201 miljonit eurot) ja aruandeaasta puhaskasum 10,6 miljonit eurot (2017: 43,5 miljonit eurot).

Stora Enso Eesti hinnangul iseloomustas 2018. aastat metsamaterjali nõudluse oluline suurenemine turul ning sellest tulenev tooraine hindade tõus, mis tõi kaasa ärikasumi marginaali languse (5% 2018. a; 7% 2017. a). Kodumaise puidutoorme puudust kompenseeris Eesti üksus palgi impordiga teistest Euroopa Liidu riikidest.

Stora Enso Eesti ekspordi osakaal kogu müügituludest moodustas 77%, millest müügi osakaal Euroopa Liidu riikidesse oli 45% (2017: 37%) ning ülemeremaade (Jaapan, Austraalia, Ameerika Ühendriigid) osakaal oli 32% (2017: 39%). Ekspordi struktuuri muutus regiooniti oli tingitud nõudluse ja müügihinna kasvust paberipuu ning graanulite turgudel Skandinaavias, kirjutab ettevõte.

2018. aastal soetas Stora Enso Eesti Stora Enso Packaging ASi Eestis ja Stora Enso Packaging UAB Leedus. Ostuhinnaks kujunes vastavalt 24,1 ning 5,3 miljonit eurot.

Tuleb kulude ülevaatamise aasta

Stora Enso Eesti 2019. aasta prioriteet on hoida toodete marginaalid senisel tasemel. "Selleks keskendume tootmiskulude vähendamisele ja toodangu kvaliteedi parandamisele erinevate digitaliseerimise võimalustega. Jätkuvalt keskendume uute müügivõimaluste ja -turgude leidmisele," kirjutas ettevõte. "Ebakindlus ja konkurents toormele meie sektoris on suurenenud, kuid eelnevate aastate investeeringud seadmetesse ning töötajatesse annavad meile eelise konkurentide ees."

Stora Enso Eesti AS on rahvusvahelisse paberi- ja puidutööstuskontserni Stora Enso kuuluv ettevõte, mille koosseisus on puidutöötlusüksused Imaveres (saeveski, puitliimtalade ja puitkomponentide ning puidugraanulite tootmine) ja Näpil (saeveski, hööveldatud ja värvitud saematerjali ning puidugraanulite tootmine), samuti metsavarumisüksus kontoritega Pärnus, Imaveres, Tartus, Kuressaares ja Näpil.

Lisaks tootmis- ja varumisüksustele tegutseb Stora Enso Eesti ASi koosseisus Globaalne Tugiteenuste Keskus, mille koosseisu kuuluvad finants-, IT- ja logistikaüksused, teenindades Stora Enso Grupi ettevõtteid üle maailma.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616