Autor: Metsamajandusuudised.ee • 25. aprill 2019

Iriscorp Transport: raierahu on tore, kuid paraku maksavad selle kinni tarbijad

Roheline mõtlemine ja puude säästmine algab kodudest, kus kasutatakse puitmaterjali ehitusmaterjalidest ja mööblist kuni küttepuude ja majapidamispaberini. Metsandusettevõtted on tarbijate käepikendus, kelle töö sõltub nende klientide otsestest vajadustest, nendib metsamajandusettevõtte Iriscorp Transport juht Kaido Sikk.

Iriscorp Transport: raierahu on tore, kuid paraku maksavad selle kinni tarbijad.
Autor: Iriscorp Transport

Ta lisab, et raierahu on tore ja vajalik asi, aga kokkuvõttes maksavad sellest tuleneva hinnatõusu paratamatult kinni tarbijad. „Tegelikult ei ole ju mõõdetud, milliseid tulemusi raierahu meie lindude ja loomade populatsioonile annab. Võin aga kindlasti väita, et Eesti metsamehed on väga teadlikud ja kohustundlikud ning püüavad häirida linde ja loomi nii vähe kui võimalik. Kui aga metsa teha vaid 2-3 kuud aastas talvel, et loomi ja linde üldse mitte häirida, kannatab tarbija ja Eesti majandus. Kas me oleme nii rikkad, et loobuda metsatööstusest?“

Iriscorp Transport on aasta-aastalt muutunud transpordifirmast metsamaad omavaks ja metsa üles töötavaks firmaks, millega kaasnevalt on suurenenud ettevõtte tehnikapark ning mahud. Täna transporditakse kuus 70 000 tihumeetrit metsa ja teostatakse 15 000-20 000 tihumeetrit metsa raieõigusi.

„Oleme soovinud teha tihedamat koostööd kodumaiste puidutöötlejatega ja Combi Grupi lisandumine omanikeringi on andnud ettevõttele juurde palju otsustusjulgust ja usaldusväärsust. Püüame anda puidule võimalikult suurt lisandväärtust, jättes Eestisse nii palgid, kasepakud kui ka küttepuud, mis kasutatakse siin lõpuni ära. Väljaspoole Eestit müüme vaid paberipuitu, millele puudub Eestis piisava mahuga kohalik töötleja. Heal meelel müüksime ka paberipuud koduturule, sest välja müües on hinna kujunemine välismaiste metsatööstuskontsernide meelevallas ja hind on ebastabiilne. Teiste puidusortimentidega probleeme pole, need hoiavad stabiilset hinnataset,“ ütleb Sikk.

Ettevõtte käive on teinud poole aastaga mitmekordse hüppe ja juurde on palgatud kümmekond uut töötajat, töötajaid on nüüd kokku 45. Kontserni 2018. aasta käive oli üheksa miljonit eurot, tänavu loodetakse jõuda 13 miljoni lähistele. IrisCorpi eesmärk on tegeleda mitte ainult metsatöödeteenuse pakkumisega, vaid metsa kasvatamise, majandamise, töötlemise ja väärindamisega, kuni puidust saab lõpptoode.

Eestis on kontroll metsanduse üle väga tugev

Kaido Sikk lisab, et nii metsa kasvatamise, metsamaterjali logistika kui ka metsandusalaste seaduste väljatöötamisega saab tegeleda vaid asja armastav ja visiooni omav inimene, kes tunneb sektorit. Ehk niikaua, kuni vastava valdkonna ametnik elab maal ja mõistab erinevaid nüansse, on kõik hästi, ent kontorites istuvad ja linnas maasturiga ringi sõitvad looduskaitsjad ei ole väga tõsiseltvõetavad.

Kontroll metsatööde üle on tugev.
Autor: Iriscorp Transport

„Eestis on järelevalve ja kontroll metsanduse üle väga tugev ja ükski metsandusfirma ei tegutse omapäi. Ettevõtjad tegelevad on tööga väga tõsiselt ja soovivad käituda seadusekuulekalt. Vahel teeb kurvaks aga, kui mõni kodanikuaktivist emotsioonidel põhinevat paanikat külvab, ise valdkonda teadmata ja süvenemata. Mets annab Eesti inimestele tööd, riigile väärtust ja makse ning annab meie majandusele positiivset hoogu,“ tõdeb Sikk.

Rohkem infot IrisCorpi kohta: iriscorptrans.ee

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Erkki VilippReklaamimüügi projektijuhtTel: 51 77 736