Autor: Iriscorp Transport • 12. aprill 2022

Iriscorp Transport: raierahu on tore, kuid paraku maksavad selle kinni tarbijad

Roheline mõtlemine ja puude säästmine algab kodudest, kus kasutatakse puitmaterjali ehitusmaterjalidest ja mööblist kuni küttepuude ja majapidamispaberini. Metsandusettevõtted on tarbijate käepikendus, kelle töö sõltub nende klientide otsestest vajadustest, nendib metsamajandusettevõtte Iriscorp Transport juht Kaido Sikk.

Ta lisab, et raierahu on tore ja vajalik asi, aga kokkuvõttes maksavad sellest tuleneva hinnatõusu paratamatult kinni tarbijad. „Tegelikult ei ole ju mõõdetud, milliseid tulemusi raierahu meie lindude ja loomade populatsioonile annab. Võin aga kindlasti väita, et Eesti metsamehed on väga teadlikud ja kohustundlikud ning püüavad häirida linde ja loomi nii vähe kui võimalik. Kui aga metsa teha vaid 2–3 kuud aastas talvel, et loomi ja linde üldse mitte häirida, kannatab tarbija ja Eesti majandus. Kas me oleme nii rikkad, et loobuda metsatööstusest?“

Iriscorp Transport on aasta-aastalt muutunud transpordifirmast metsamaad omavaks ja metsa üles töötavaks firmaks, millega kaasnevalt on suurenenud ettevõtte tehnikapark ning mahud. Täna transporditakse kuus 75 000 tihumeetrit metsa ja teostatakse 18 000–21 000 tihumeetrit metsa raieõigusi. Igal aastal proovime juurde osta ka metsakinnistuid, kus tegeleme metsade kasvatamise ning majandamisega: eesmärgiks on läbi õigesti valitud raieliikide ja teostatavate hooldustööde parandada metsamaade tootlikkust ja tõsta puistute juurdekasvu. Metsade kasvatamisel on ülioluline just järjepidevus. Igal kevadel tegeleme raielankidele uuendamisega – paneme oma metsadesse kasvama ca 100 000 uut puud.

„Oleme soovinud teha tihedamat koostööd kodumaiste puidutöötlejatega ja tänu Combi Grupi lisandumisele Iriscorp Transpordi omanikeringi oleme saanud ettevõttele juurde palju otsustusjulgust ja usaldusväärsust. Saame tegutseda efektiivselt ning püüame anda puidule võimalikult suurt lisandväärtust, jättes Eestisse nii palgid, kasepakud kui ka küttepuud, mis kasutatakse siin lõpuni ära. Väljapoole Eestit müüme vaid paberipuitu, millele puudub Eestis piisava mahuga kohalik töötleja. Heal meelel müüksime ka paberipuud koduturule, sest välja müües on hinna kujunemine välismaiste metsatööstuskontsernide meelevallas ja hind on ebastabiilne. Teiste puidusortimentidega probleeme pole, need hoiavad stabiilset hinnataset,“ ütleb Sikk.

Ettevõtte käive on teinud tuntava hüppe ja juurde on palgatud mitmeid uusi spetsialiste, töötajaid on nüüd kokku 50. Kontserni 2021. aasta käive oli neliteist miljonit eurot, tänavu loodetakse jõuda 22 miljoni lähistele. Iriscorp Transport OÜ eesmärk on tegeleda mitte ainult metsatööde teenuse pakkumisega, vaid metsa kasvatamise, majandamise, töötlemise ja väärindamisega, kuni puidust saab lõpptoode.

Eestis on kontroll metsanduse üle väga tugev

Kaido Sikk lisab, et nii metsa kasvatamise, metsamaterjali logistika kui ka metsandusalaste seaduste väljatöötamisega saab tegeleda vaid asja armastav ja visiooni omav inimene, kes tunneb sektorit. Ehk niikaua, kuni vastava valdkonna ametnik elab maal ja mõistab erinevaid nüansse, on kõik hästi, ent kontorites istuvad ja linnas maasturiga ringi sõitvad looduskaitsjad ei ole väga tõsiseltvõetavad.

„Eestis on järelevalve ja kontroll metsanduse üle väga tugev ja ükski metsandusfirma ei tegutse omapäi. Ettevõtjad tegelevad on tööga väga tõsiselt ja soovivad käituda seadusekuulekalt. Vahel teeb kurvaks aga, kui mõni kodanikuaktivist emotsioonidel põhinevat paanikat külvab, ise valdkonda teadmata ja süvenemata. Mets annab Eesti inimestele tööd, riigile väärtust ja makse ning annab meie majandusele positiivset hoogu,“ tõdeb Sikk.

Rohkem infot Iriscorp Transport OÜ kohta: iriscorptrans.ee

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616