Autor: Äripäev • 15. jaanuar 2019

Enefit Green sai uue juhatuse liikme

Alates 2. jaanuarist asus Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte Enefit Greeni arendusjuhi ja neljanda juhatuse liikmena ametisse Linas Sabaliauskas, kes muu hulgas täidab Enefit Greeni Leedu maajuhi rolli.
Linas Sabaliauskas on taastuvenergia valdkonnaga olnud seotud ligi 16 aastat.
Autor: Eesti Energia

"Leedu on meie jaoks oluline turg, kus meil on juba praegu viis tuuleparki koguvõimsusega 139 MW ning 300 MW jagu arendusprojekte. Lisaks oleme valmis investeerima projektidesse nii Eestis, Soomes, Lätis kui ka Poolas," ütles Enefit Greeni juhatuse esimehe Aavo Kärmas. Sabaliauskase peamine vastutusvaldkond Enefit Greeni juhatuses hakka olema taastuvenergia projektide arendamine ja elluviimine.

Sabaliauskasel on pea 16aastane taastuvenergiaga seotud kogemus Leedu Achema Groupis töötamisest, millest viimase aasta oli ta Achema Groupi juhatuse esimees. Lisaks on Sabaliauskas olnud Leedu Tuuleenergia Assotsiatsiooni ja Hüdroenergia Assotsiatsiooni esimees ja juhatuse liige ning viimasel kahel aastal juhtis ta Leedu Tööstusliitude Konföderatsiooni energeetikakomiteed.

Enefit Greeni juhatus jätkab neljaliikmelisena. Lisaks juhatuse esimehele Aavo Kärmasele ja äsja ametisse nimetatud arendusprojektide juhtimise eest vastutavale Linas Sabaliauskasele kuuluvad juhatuse koosseisu ka tootmise eest vastutav Innar Kaasik ning finantsvaldkonnaga tegelev Veiko Räim.

Enefit Green on Eesti Energiale kuuluv taastuvenergia ettevõte, mis toodab elektrit ja soojust tuulest, veest, biomassist, päikesest, biogaasist ja segaolmejäätmetest. Lisaks kuulub Enefit Greenile pelletitehas Lätis. Novembris 2018 omandas ettevõte Nelja Energia. Tehingu järgselt kasvas Enefit Greeni elektritoodang pea kolm korda, ületades aastas 1 teravatt-tunni piiri.

Ajaloo üks suurimaid tehinguid

Eelmise aasta mais teatas Eesti Energia, et ostab poole miljardi euro eest Baltikumi suurima taastuvenergia tootja Nelja Energia ASi. Eesti Energia maksis Nelja Energia eest 289 miljonit eurot, lisaks võttis Enefit Green üle Nelja Energia laenud 204 miljoni euro ulatuses.

Äripäeva hinnangul on tegemist Eesti ajaloo suuruselt kolmanda ettevõtte müügitehinguga. Sellest suurem on olnud vaid Hansapanga müük rootslaste Swedbankile umbes 1,6 miljardi euro eest. Laevafirma Tallink ostis omal ajal Silja Line’i ligi 470 miljoni euro eest.

Ka Eesti Energia jaoks tähendab Nelja Energia ost üht suurimat investeeringut, mida ületab mahu poolest vaid Auvere Elektrijaama ehitus (millele on kulutatud ligi 570 miljonit eurot).

2018. aasta sügisel kaebas transiidiärimees Oleg Ossinovskile kuuluv Skinest Energia kohtusse konkurentsiameti otsuse lubada Eesti Energial osta taastuvenergia tootja Nelja Energia, kuid kohus jättis taotluse rahuldamata.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616