Autor: Metsamajandusuudised.ee • 17. jaanuar 2019

Metsandus 2018: eestlased on metsarahvas

Riigimetsa Majandamise Keskuse juht Aigar Kallas vaatab eelmisele aastale tagasi ja tõdeb, et eestlased on metsarahvas.
Aigar Kallas
Autor: Äripäev

RMK juht kommenteeris möödunud metsa-aastat alljärgnevalt:

Minule õpetas 2018. aasta eelkõige seda, et väljendil „eestlased on metsarahvas“ on ka tegelik sisu. Nimelt selle läbi, et oskame oma metsa hoida ning teeme seda mitte ainult sõnades.

2017. aasta talve algus oli metsatööde osas täiesti lootusetu – mets oli vett täis ja külma, mis maapinna kõvaks oleks teinud, ei tulnud. Ometi ei läinud metsaomanikud metsa lõhkuma ja ootasid kannatlikult ära, kui talv jaanuari teises pooles lõpuks kohale jõudis. Viimase kolme aastaga võrreldes kolm korda pikemalt (kuus nädalat) kestnud külmaperiood kasutati samas 100%liselt ära ja olen kindel, et ehkki statistilise metsainventeerimise aruandeid veel väljas pole, valisid kõik metsaomanikud raiesse just kehvemad langid, millele muidu juurde ei pääsetud. Suvekuivuses oli Eesti Läänemere ääres pea ainuke oaas, kus metsatulekahjud käest ei läinud, Rootsis näiteks põles ära suurusjärgu võrra suurem metsa-ala ja metsatööd pandi seisma. Ning sügisel kasutasid metsaomanikud ära puiduturu kõrgseisu ja raiusid samuti eelkõige paberi- ja küttepuu lanke, mis muidu sel ajal vaevalt raiesse oleksid tulnud. Ehk siis – kogu 2018. aasta on minu arvates parim tõestus heaperemehelikust metsamajandamisest.

Äripäev küsis 2018. aasta avalikus metsadebatis võtmeisikuteks saanud inimestelt, mida lõppenud aasta neile ja ehk ka kogu ühiskonnale õpetas ning mida ootavad nad käesoleval aastal metsanduses.

Detsembrikuu alguse „Sirbis“ kirjutas Tarmo Soomere tõdemusest, et „mistahes ideele on 25% asjaosalistest alati vastu“. Tänavusest aastast jääbki negatiivsena meelde just see, et häälekas vähemus võib saada võimu enamusele kasulike otsuste üle ja need mõnikord ka tagasi pöörata. Muuseas, selle eest hoiatas meid kevadisel metsanduse visioonikonverentsil ka Eesti Ekspressi peatoimetaja Erik Moora. Ma loodan väga, et keskkonnaministeeriumi metsaosakonna tehtud erakordselt hea töö metsanduse järgmise kümne aasta arengukava lähteülesande koostamisel kannab järgmisel-ülejärgmisel aastal vilja ja saame oma metsaplaanid ja prognoosid selliselt kokku panna, et ka tulevikus teadmistel põhinevalt ning enamikule kasutoovalt metsa majandada saame.

RMKs kavatseme senisest veelgi enam panustada oma töödest teavitamisse, eelkõige kohapeal, kus meie tegevus inimeste elukeskkonda kõige enam mõjutab ja seeläbi ka silma jääb. Olen veendunud, et hästi läbi mõeldud ning hoolega tehtud metsatöö on parim, mida metsa ja ka inimeste jaoks teha saame.

Ain Alvela, kaasautor

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616