Erakonnad üksmeelel: eksporditavat töötlemata puitu peab hakkama Eestis kohapeal väärindama

2018. aastal eksporditi Eestist hinnanguliselt 3 miljonit m3 ümarpuitu, väärtusega 200 miljonit eurot. Nii parlamendierakonnad kui ka Eesti 200 on arvamusel, et töötlemata eksporditavat puitu tuleks hakata Eestis rohkem väärindama.

Puit  Foto: Pixabay

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Henrik Välja tunnustab erakondade üksmeelt selles osas. “Küsisime erakondadelt nende nägemusi metsandusteemade kohta. Mul on hea meel, et töötlemata puidu eksportimise asemel on kõik erakonnad üksmeelel – see puit tuleks hoopis Eestis kohapeal väärindada. Ehitada sellest maju, mööblit, teha tselluloosi ja luua erinevaid komposiitmaterjale,” sõnas Välja.

“Eelmisel aastal eksporditi Eestist hinnanguliselt 3 miljonit m3 ümarpuitu, koguväärtuses 200 miljonit eurot. See on kõik puit, millele oleks võinud meie oma ettevõtted anda lisandväärtuse Eestis kohapeal. Nõnda saaks Eesti töötlemata puidu eksportimise asemel tõusta tarneahela tippu,” lisas Välja.

Välja sõnul looks puidu kohapeal väärindamine palju kasu. “Puidu väärindamine Eestis aitaks luua hulganisti kõrgepalgalisi töökohti ja seda ennekõike maapiirkondades. Lisaks töökohtadele laekuks riigile ka märkimisväärselt maksutulu,” loetles Välja puidu väärindamise positiivseid külgi.

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit ning Eesti Erametsaliit küsisid suuremate erakondade arvamust metsanduse kohta, töötasid läbi nende valimisprogrammid ja reastasid erakonnad metsanduse valimiskompassile. Kompass annab igaühele võimaluse ka võrrelda, millise erakonnaga tema vaated kõige sarnasemad on. Kompass on leitav https://erametsaliit.ee/valimiskompass/.

Jaga lugu:
METSAMAJANDUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad metsamajanduse uudised igal nädalal enda postkasti TASUTA!

Metsamajandusuudised.ee toetajad:

Meelika Sander-Sõrmus
Meelika Sander-Sõrmusmetsamajandusuudised.ee juhtTel: 555 33 789
Kaspar Kitsing
Kaspar KitsingReklaamimüügi projektijuhtTel: 569 549 79