Autor: Metsamajandusuudised.ee • 30. jaanuar 2019

Eesti tööstuse üks põhivedaja on puit

SEB Panga juhatuse esimees Allan Parik kommenteeris SEB Eesti 2018. aasta majandustulemusi ja tõdes, et Eesti tööstust veavad üksikud tegevusalad nagu puit ja põlevkiviõli.
Puidutööstus
Autor: Pixabay

SEB Grupp avaldas täna 2018. aasta majandustulemused. SEB Eesti 2018. aasta kasum oli 63,7 miljonit, riigile maksti tulumaksu 34,1 miljonit.

SEB Panga juhatuse esimees Allan Parik kommenteeris Eesti majanduse seisu 2018. aasta näitel:

Majanduskasv kiire, kuid üldpilt murelikum

2018. aasta oli Eesti majandusele edukas, kuid ilusate numbrite taga on mitmeid murepilvi. Kuigi majanduskasv oli eelmisel aastal kiire, ulatudes SEB hinnangul 3,6 protsendini, siis umbes poole sellest andsid ehitus ja ehitusega seotud tegevusalad. Eesti ekspordikasv on sisuliselt peatunud ja tööstust veavad üksikud tegevusalad nagu puit ja põlevkiviõli. Positiivse poole pealt on näha kõrgema lisandväärtusega teenussektorite nagu IT suuremat panust majandusse. Viimase 10 aasta majanduskasvust on üle 40 protsendi tulnud just IT-sektorist.

Tööturg on kuum

Palgatöötajaid rõõmustas endiselt tugev tööturg. Tööga hõivatuid oli 68,5 protsenti tööealistest ja see näitaja on Euroopa Liidus ainsana kõrgem Rootsis. Palgakasv on endiselt üle 7 protsendi ja viimase kolme aastaga on keskmine palk kasvanud ligi 24 protsenti. 2018. aasta keskmine brutopalk tuleb üle 1300 euro, mida on ligi 300 eurot enam kui Lätis ja 400 eurot enam kui Leedus.

Aastat ilmestasid suured ettevõtete müügitehingud

Ettevõtjad olid aktiivsed, eriti paistis aasta silma ettevõtete ostude-müükide ja ühinemiste poolest. SEB toetas majandusaktiivsust, mille tulemusena kasvas ettevõtetele väljastatud laenude maht 7,1 protsenti. Ettevõtete müükide tulemusena kasvasid ettevõtete hoiused eelmisel aastal 20 protsenti - loodetavasti leiab Eesti omanike vabanenud kapital uut rakendust Eestis.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616