Autor: Metsamajandusuudised.ee • 30. jaanuar 2019

Kas aasta 2018 keskkonnategu tuleb metsandusest?

Täna õhtul jagatakse välja 2018. aasta keskkonnategu ja aasta keskkonnasõbraliku ettevõtte auhinnad. Keskkonnateo kategoorias on võistlemas ka metsanduse projektid.
Rändnäitus "Bioajastu" - 2018. aasta keskkonnategu kandidaat
Autor: Eesti Metsaselts

Aasta keskkonnateo auhinnale kanditeerivad tänavu 22 kandidaati, neist neli tuleb metsandusest. Projektide hulgas oli nii otseselt keskkonnaseisundi parandamisele kui ka keskkonnateadlikuse suurendamisele suunatud ettevõtmisi.

Rahva hääletusel osalesid ja aasta 2018 keskkonnateo tiitlile kandideerivad metsanduses aset leidnud tegemised:

Rändnäitus „Bioajastu – puidust tulevik“ – Eesti Metsaselts

Ratastel näitus "Bioajastu - puidust tulevik" kirjeldas Eesti võimalikku tulevikku, mis tugineb keskkonnasõbralikul biomajandusel. Kui kasutame oma taastuvat ressurssi ehk metsa targalt, on ühest planeedist meile ka tulevikus küllalt. Puit suudab asendada naftast valmivaid igapäevaseid tooteid – kosmeetikast kuni autodeni.

Näituse eesmärk oli tutvustada tulevikutehnoloogiaid, mis suudavad puidu abil inimeste keskkonnajälge vähendada. Külastaja sai ise katsetada, kuidas üks või teine otsus mõjutab Maa kliimat, keskkonda ja ressursse. Näitus läbis kõik Eesti maakonnad, alates 10. augustil Paides arvamusfestivalil kuni 14. oktoobrini kestnud pikema peatusega Tallinnas. Kokku külastas näitust 9500 inimest. Näituse koduleht: www.bioajastu.ee

Istik Eesti mulda 2018 – Eesti Metsameister OÜ

Istik Eesti Mulda on Eesti Metsameister OÜ loodud heategevuslik metsaistutustalgute sari. 2018. aastal korraldati üritus Nõo valla heaks. Istik Eesti Mulda 2018 raames taasmetsastati 10 000 taimega endine jäätmekogumisala Laguja külas. Vana prügila taasmetsastamine aitab muuta kultiveeritud pinnast viljakamaks ning vähendada erosiooni ohtu, sest juured seovad mullastikku.

Istutustalgud oli kogupereüritus, kus osalesid isad-emad, vanaemad-vanaisad ja lapsed. Et üritus toimus emadepäeval, siis tähistasid paljud erilist päeva koos perega metsa istutades. Üritusest võttis osa sadakond inimest.

TASUB TEADA:

Keskkonnaministeeriumi korraldatav Aasta Keskkonnategu on konkurss, millega tahame tunnustada neid toredaid inimesi ja asutusi/ettevõtteid, kes hoolivad meie elukeskkonnast ja hoolitsevad selle eest, et ka teised seda teeksid. Konkursi eesmärk on selgitada välja keskkonnateod, millel on positiivne mõju keskkonnale või mis on suurendanud inimeste keskkonnateadlikkust. Samuti soovime innustada konkursi võitjate kaudu ka teisi ettevõtteid, organisatsioone ja eraisikuid kasutama sarnaseid keskkonnasõbralikke lahendusi.

Konkursil võivad osaleda kõik, kelle toredad teod on ellu viidud viimase 12 kuu jooksul. Lubatud on nii iseenda kandidatuuri ülesseadmine kui kellegi heast teost teada andmine.

Tutvu aasta keskkonnategu 2018 kandidaatidega SIIN

#Istutanpuu kampaania – Öselstuff OÜ

#ISTUTANPUU kampaania raames juhtis ÖselBirch inimeste tähelepanu Eesti looduse hindamatule väärtusele. Soov oli innustada meid kõiki kasutama loodust heaperemehelikult. Loodus ja selle püsima jääv puhtus on meie jaoks väga olulisel kohal. Öselstuff OÜ tahab olla oma tegevustega eeskujuks ka järgmistele põlvkondadele, et nad hindaks keskkonnasõbralikkust, rohelist mõtteviisi ja puhast loodust. Just selle väärtuse ajendil kutsuti nii tavakodanikke, ettevõtteid kui ka omavalitsusi üles osalema ÖselBirchi #ISTUTANPUU kampaanias.

Kampaaniat toetas iga ÖselBirchi kasejoogi ostja. Iga ostja, kes registreeris end ÖselBirchi kodulehel, sai ka valida, mis liiki puu tema nimel istutati. Lisaks tehti koostööd ka ettevõtete, ettevõtjate ja kohalike omavalitsustega. Hinnanguliselt kaasati kampaaniasse 1200 isikut, kes olid abiks istutamistel – nende seas nii lapsed, noorukid kui ka täiskasvanud.

Narva-Jõesuu metsad – Natalja Pessotšinskaja

Üldsuse esindajad ja kohalikud Narva elanikud palusid võtta kaitse alla metsa, mis kuulub Narva-Jõesuule. Mets on võrdselt mererannaga olnud ajalooliselt Narva-Jõesuu kuurordi visiitkaardiks. Algatuse eesmärk oli ka puhta männilõhnalise õhu säilitamine. See on Ida-Virumaal eriti tähtis, sest ümber asuvad seitse A-ohukategooriaga ettevõtet. Koguti 1000 allkirja nii Narva-Jõesuu kui ka ülejäänud Ida-Virumaa elanikelt. Pöördumine jõudis Riigikoguni.

Ellu sai viidud teinegi algatus – Narva-Jõesuu metsade puhastamine ning kohaliku omavalitsuse ja RMK tähelepanu pööramine metsade reostamisele.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616