Autor: Metsamajandusuudised.ee • 27. veebruar 2019

Metsandus oli üks enim suureneva ettevõtluskasumiga sektor mullu

Esialgsetel andmetel oli 2018. aastal ettevõtlussektori kogukasum 2,9 miljardit eurot, mis oli 4% suurem kui aasta varem, teatab Statistikaamet. Enim suurenes müügitulu kinnisvara ja põllunduse, metsanduse ning kalapüügi tegevusalal.
Töötleva tööstuse kasum suurenes 2017. aastaga võrreldes ligi viiendiku võrra. Pilt illustreeriv.
Autor: Pixabay

Võrreldes 2017. aastaga suurenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid töötleva tööstuse ning kaubandusettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim haldus- ja abitegevus ning ehitusettevõtted. Töötleva tööstuse kasum suurenes 2017. aastaga võrreldes ligi viiendiku võrra ning seda mõjutas põhiliselt metalltoodete, kütteõlide, masinate ja seadmete ning ehitusmaterjali tööstuse kasumite suurenemine.

Ettevõtted müüsid 2018. aastal kaupu ja teenuseid 61 miljardi euro eest ehk 10% rohkem kui aasta varem. Enim suurenes müügitulu kinnisvara ja põllunduse, metsanduse ning kalapüügi tegevusalal. Ettevõtlussektori müügitulus on suurim osatähtsus kaubanduse ja töötleva tööstuse ettevõtetel, kelle müügitulu suurenes varasema aastaga võrreldes vastavalt 9% ja 7%.

Ettevõtete kulud suurenesid 2017. aastaga võrreldes 11%, sealhulgas tööjõukulud 10%. Tööga hõivatud isikute ja töötatud tundide arv suurenes vastavalt 3% ja 1%. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli 2018. aastal hõivatu kohta keskmiselt 23 900 eurot ehk 5% suurem kui aasta varem.

Ettevõtted investeerisid 2018. aastal 2,3 miljardit eurot, mis jäi varasema aastaga samale tasemele. Sarnaselt eelneva aastaga investeeriti põhiliselt masinatesse ja seadmetesse ning ehitistesse. Suurimad investeerijad olid töötleva tööstuse, energia ja kaubandusettevõtted, kes tegid ligi poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2017. aastaga suurenesid investeeringud ehitistesse ja masinatesse ning seadmetesse. Ülejäänud investeeringud vähenesid, neist enim investeeringud transpordivahenditesse.

2018. aasta IV kvartalis müüsid ettevõtted kaupu ja teenuseid 16,2 miljardi euro eest, mis oli 12% rohkem kui aasta varem samal ajal. Ettevõtted investeerisid IV kvartalis 789 miljonit eurot ehk 17% rohkem kui 2017. aasta IV kvartalis.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616