Autorid: Kristel Härma, Metsamajandusuudised.ee • 18. märts 2019

Leedo puitmajatehas Hiinas nõuab kiireks kasvuks raha

Vjatšeslav Leedo Hiinasse investeeritud summa võib olla kümmekonna miljoni euro juures.
Autor: Raul Mee
Vjatšeslav Leedo ettevõtte Saare Erek sügisel avatud puitmajatehas Hiinas on saavutanud täisvõimsuse ning vajab pidevalt investeeringuid, mistõttu on pidanud firma Eestis ka maksud ajatama.

"Et laieneda, peab olema tasku päris suur. See tähendab, et natuke kannatavad oma ettevõtted, mis on kohapeal," rääkis ettevõtte nõukogu liige Kristjan Leedo ning kinnitas, et täisvõimsus on Hiina tehasel tõepoolest saavutatud.

Sügisel, kui tehas avati, avaldas Vjatšeslav Leedo lootust, et ehkki nad planeerisid täisvõimsuse saavutada paari aastaga, võiksid nad selleni jõuda juba poole aastaga. Kristjan Leedo ütles nüüd, et täisvõimsus saavutati isegi veidi varem ning nad paigaldavad Hiina tehasesse juba lisaliine.

EAS toetas Saare Ereki laienemist Hiina turule ettevõtluse arenguprogrammist ligi 500 000 euroga.

Saare Ereki käive oli eelmise aasta neljandas kvartalis 1,7 miljonit eurot, töötajaid oli ettevõttel 98.

Kolmandas kvartalis müüs ettevõte 2,1 miljoni euro eest.

Kristjan Leedo märkis, et Hiinas on nii suur siseturg, et avamise päeval said nad juba lepinguid 40 000 ruutmeetri tootmiseks. See andis tehasele kohe mitu kuud tööd. "Pärast seda on lepinguid järjest lisandunud. Praktiliselt meil ongi tehas välja müüdud ja eks me suureneme.“

Saare Ereki tehas Hiinas vajab uusi tootmisliine, sest tellimusi tuleb rohkem, kui nad toota suudavad.
Autor: Foto: Kertu Kalmus/Saarte Hääl

Ta märkis, et klientide puudust Hiinas ei ole ning ka valitsustevahelised suhted on Hiinal ja Eestil üsna head, mis neid toetab.

Taovad tulist rauda

Oodatust suurem kasv ei ole Leedo sõnul aga sugugi lihtne. "Võimalus suureneda on seal ikkagi väga suur, sest kui hiinlastele midagi meeldib, on nad päris aktiivsed tellima ja tahavad kohe saada. Vanasõna „tao rauda, kuni raud on kuum“ kehtib seal kindlasti,“ rääkis Leedo, kuid tõdes, et see tekitab ka probleeme.

"Sa pead panustama ühe kasvule millegi arvel. Me ei oodanud nii suurt potentsiaali kasvule,“ tõdes Leedo. Lisaks uute seadmete ja liinide vajadusele tekib mingil määral ka toormeprobleeme: tuleb investeerida korraliku toorme sissetoomisesse.

Saare Erekil on suvest alates ajatatud korralik summa makse: rohkem kui 160 000 euro suurusest võlasummast on ajatatud üle 111 000 euro. Leedo selgitas, et maksmine toimub neil graafiku alusel ja siis seda maksuvõlana ei vaadata. "See tekkiski mingil määral Saare Ereki Hiina turule minekust. Investeering, mis me sinna teinud oleme kogu grupi poolt, on ikkagi üsna arvestatav.“

Tema hinnangul võib kogu Hiinasse investeeritud summa olla kümmekonna miljoni euro juures. Nende investeeringud Hiina suunal algasid juba pärast seda, kui nad 2015. aasta paiku Eestist esimese puitmaja Hiinasse saatsid.

Investeeringu teenib Hiina tehas Leedo hinnangul tagasi kolme aastaga. "Meie mõte on ikkagi investeerida sinna juurde vastavalt võimalustele. Praegu on seal võimalik üsna kiiresti areneda, aga on vaja ka raha sinna alla panna. Kodust ei saa lõpmatuseni võtta, sest kodus peavad ka asjad olema korras,“ nentis ta.

Investeeringutega tahavad nad suurendada efektiivsemate tootmisliinidega mahtu.

Leedo märkis, et Hiina uue aasta alguses olid nad sealsete puitmajade tootjate esikümne seas. "Me olime ainuke ettevõte, kes on nii noor, aga kellel on juba nii palju kliendibaasi ja tellimusi,“ ütles ta, kuid tõdes, et esikolmikuni on veel pikk tee minna.

Autor: Foto: Kertu Kalmus/Saarte Hääl

Leedo teiste äride käekäigust loe edasi Äripäeva veebis.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616