Autorid: Metsamajandusuudised.ee, Evelin Süld • 26. märts 2019

Eesti puidutööstus on võrreldes Skandinaaviaga konkurentsieeliseid kaotamas

Metsä Woodi Pärnu tehase juhi Kaarel Tali sõnul on mitmes puidutööstusharus tunda 2019. aasta esimesel poolel nõudluse vähenemist.
Kaarel Tali, Metsä Woodi Pärnu tehase juht
Autor: Urmas LUIK / PARNU POSTIMEES

„Loodame, et tagasilöögid tulevad talutavad. Samas eks head aega on olnud päris pikalt ja stabiliseerumist oli oodata,“ kommenteeris Tali puidutööstuse hetkeolukorda.

Efektiivset majandamist pärsivad erinevad tegurid, nii seadusandlus, keskkonnanõuded, kui ka tööjõuga seonduv. „Eks igal ettevõttel on omad probleemid ja kitsaskohad. Meie värskelt käivitunud Pärnu vineeritehases jääb efektiivsus inimeste oskuste taha, kuna üle 120 tootmistöölise on vineeritegemist n-ö alles harjutamas,“ lisab Tali.

Ettevõttejuht loodab, et kiire tööjõukulude kasv hakkab seoses üldise majanduse jahenemisega maha rahunema. „Kindlasti annab järjest rohkem tooni välistööjõud,“ kommenteerib Tali ja täpsustab, et see ei ole kohalikust tööjõust küll odavam, aga tegemist on tihti väga motiveeritud töölistega ja nende tööviljakus on kõrge.

Metsä Woodi juht leiab, et üldiselt on Eesti puidutööstus võrreldes Skandinaaviaga konkurentsieeliseid järk järgult kaotamas. „Palga- ja toorainekulud on järjest ühtlustunud. Teisalt on laiem probleem odav rubla ja Venemaalt tulev odav toodang.“

TASUB TEADA:

Vaata, mis arengud ootavad ees puidutööstust ja telli Puidutööstuse kvartaliraport. Äripäeva analüütikute koostatud raport põhineb Eesti Maksu- ja tolliameti avaldatud ettevõtete kvartalipõhistele äriandmetele, Äriregistri ja Statistikaameti informatsioonile ning ettevõtjate hulgas läbi viidud küsitlustele.

Uude Pärnu Metsä Woodi tehasesse on värskelt investeeritud 55 miljonit eurot. „Praktiliselt kogu meie toodang läheb Eestist välja globaalsele turule. Peamiselt sihime Pärnu tehase toodanguga Kesk-Euroopa turgu,“ kommenteerib Tali.

Kuna tehas kasutab tooraine kasespooni, mis valmistatakse Kesk-Soomes Äänikoskis, siis kohaliku tooraine kättesaadavus ja hinnad Pärnu kasevineeritehast ei puuduta. „Spooniks kasutatav puit hangitakse Soomest, peamiselt Metsä Groupi omanikele kuuluvatest metsadest. Seega saame keskenduda vaid tootmisprobleemidele,“ täpsustab Tali.

Pideva ülepakkumise tingimustes tuleb puidutööstusel sammu pidada tehnoloogia arenguga, et toote omahind konkurentsivõimeline püsiks. „Hea müügitöö tagab usk oma tootesse ja seejärel tuleb sellesse usku ka kliendid pöörata. Lisaks tehnoloogia kaasajastamine aitab vähendada inimfaktori mõju, tõsta kvaliteeti ja lisada paindlikkust,“ loetleb Tali, mis tagavad ettevõttele edu.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616