Autor: Metsamajandusuudised.ee • 17. aprill 2019

Metsade maa Rootsi näitab oma puitarhitektuuri

Puit on olnud Rootsis ajalooliselt oluline ehitusmaterjal – väike punane maamaja on loomulik osa Rootsi rahvuspärandist. Eesti Arhitektuurimuuseumi ja Rootsi Suursaatkonna poolt korraldatud näitus esitab valiku viimase kümnendi Rootsi puitarhitektuuri parimaid näiteid.
Suvemaja Nannbergas, General Architecture.
Autor: Åke E:son Lindman

Näitusel saab näha alates pisikesest suvilast ja elamust kuni suurte avalike hooneteni, mis on projekteeritud tuntud arhitektuuribüroode poolt nagu Wingårdhs, Tham & Videgård, White Arkitekter, General Architecture jt.

150 aastat oli Rootsis tuleohu tõttu keelatud ehitada kõrgeid puithooneid. Samuti marginaliseerus puitehituse tähtsus 20. sajandi jooksul seoses uute ehitusmaterjalide ja -meetodite tulekuga. Kui seadusandlus 1990. aastate alguses muutus, siis toimus plahvatus puitmajade püstitamises. Praegu ehitatakse Rootsis 10–15% uutest kortermajadest puidust ja see number on kasvamas.

TASUB TEADA:

Näitust Metsade maa Rootsi – uus puitarhitektuur saab näha 18.04.–09.06. Eesti Arhitektuurimuuseumis. Lisainfot uuemate Rootsi puitarhitektuuri projektide kohta leiab näituse kodulehelt.

Ökoloogilisest vaatepunktist on see muidugi mõistlik, kuna puit on nii taastuv kui ka taaskasutatav materjal. Samuti on puitehitiste projekteerimine väljakutse arhitektidele. Puit kui materjal ei seostu enam vanamoodsuse ja piiratud võimalustega, vaid innovatsiooni ja säästlikusega. Vernakulaarset arhitektuuri täiendavad tehnoloogilised uuendused ja ka mitmed kohalikud omavalitsused eelistavad avalikke hooneid püstitada just puidust. Näiteks nagu Skellefteå linn Põhja-Rootsis, kus 2021. aastal avatakse arhitektuuribüroo White Arkitekter projekteeritud kultuurikeskuse ja 19-korruselise hotelli kompleks – kõik puha puidust! Näitus esitabki valitud projektide näol läbilõike Rootsi uuema puitarhitektuuri mitmekesisest maailmast.

Strandparkeni kortermaja Wingårdhsis.
Autor: Petra Bindel
Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616