Autor: Annika Kald • 13. mai 2019

Kas kasvava metsa raieõiguse müük on kinnisasjaga seotud teenus?

Selleks, et kinnisvaraga seotud teenuselt ­õigesti käibemaksu arvestada, deklareerida ja tasuda, on oluline kindlaks määrata, kus on selle teenuse käibe tekkimise koht, kirjutab Derling Primuse partner ja vandeadvokaat Rolan Jankelevitsh. Eesti riigikohus on seisnud silmitsi küsimusega, kas teises riigis kasvava metsa raieõiguse müük on kinnisasjaga seotud teenus.
Kiri maksu- ja tolliameti koosolekuruumi seinal.
Autor: Eiko Kink

2015. aasta lahendis leidis riigikohus, et kasvava metsa raieõiguse müügi puhul on tegemist kinnisasjaga seotud teenusega, sest sellist ­õigust on võimalik müüa ainult seoses konkreetse kinnis­asjaga. Kuna selles vaidluses müüs üks Eesti ühing teisele Lätis asuva kasvava metsa raieõiguse, siis leidis kohus, et käive tekkis Lätis. Seega ei tohtinud müüja arvele käibemaksu lisada ja ostja ei tohtinud seda sisendkäibemaksuna maha arvata.

Kokkuvõttes, sageli sõltub teenuse maksustamine sellest, kas teenus on konkreetse kinnis­asjaga seotud või mitte. Tihti on seda keeruline määratleda, sest teatud teenused ei oma kinnis­asjaga piisavalt otsest ja vahetut seost, et neid saaks pidada seaduse mõttes kinnisasjaga seotuks.

9. mail ilmus Äripäeva tellijatele erileht Ehitusõigus ja kinnisvara, mis valmis koostöös Derling Primus advokaadibürooga.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616