Autor: Metsamajandusuudised.ee • 17. mai 2019

Mikrobioloogilise kaardistamise tulemusel ennustatakse suuri muutusi metsade seisundile

Teadusajakirjas Nature Stanfordi ilmus ülikooli teadlaste juhtimisel ning Eesti Maaülikooli metsateadlaste kaasosalusel ülemaailmne uuring metsade ja mikroobide sümbiootilistest seostest.
Mets
Autor: Pixabay

Teadustööks kasutati 1,1 miljoni puistu püsiproovitüki andmeid kogu maailma metsadest ning selgitati seaduspärasusi nii bakterite, seente kui puude juurte sümbiooside vahel. Lähtekohaks oli sümbiooside uurimise pioneeri professor David Readi ideed. „Uuringuga näitasime, et erinevad sümbioosi tüübid alluvad selgelt reeglitele. Meie mudelid prognoosivad väga suuri muutusi maailma metsade seisundis. Need on muutused, mis mõjutavad kogu kliimat,“ rääkis artikli juhtiv autor, Standfordi ülikooli teadlane Brian Steidinger.

Uuringuks vajalikud andmed koguti rohkem kui 70 riigi teadlastelt tänu projektile Global Forest Biodiversity Initiative. Eesti Maaülikoolist osalesid uuringus professor Henn Korjus ning dotsendid Diana Laarmann ja Mait Lang. Eesti puistute andmed pärinesid metsa kasvukäigu püsiproovitükkide võrgustikust.

Artikkel „Climatic controls of decomposition drive the global biogeography of forest-tree symbioses“ on inglise keeles täismahus teadusajakirja Nature kodulehel.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616