Autor: Metsamajandusuudised.ee • 23. mai 2019

Uuele ministrile tutvustati metsarahu positiivseid külgi

Eile kohtus Eesti Metsa Abiks (EMA) delegatsioon uue keskkonnaministri Rein Kokaga, et tutvustada kevadsuvise raierahu positiivseid külgi ja selgitada, kuidas raierahu pidamine parandaks lisaks metsloomade heaolule oluliselt ka meie metsakasvatuse ja puidu kvaliteeti.
Rähni pesa
Autor: Pixabay

Ministrile anti üle 15 organisatsiooni poolt allkirjastatud pöördumine, mis palub uuel ministril määrusega kevadsuvise metsarahu välja kuulutada, ja avaldati lootust, et uue ministriga hakkame liikuma tasakaalustatuma metsanduse suunas.

Metsarahu positiivne plaan näeb ette üldise lindude ja loomade pesitsusaegse raierahu kehtestamist märtsi algusest soovitavalt juuli lõpuni. Positiivne plaan toetab Looduskaitseseaduse täitmist, aga ka perspektiivikamat metsakasvatust ja puidu kvaliteetsemat varumist.

Kevadsuvised raied võivad pakkuda töökohti, aga lisaks sigivate ja pesitsevate lindude ja loomade häirimisele halvendavad need ka kasvava metsa tervislikku seisundit ning turul ringleva ehituspuidu kvaliteeti. Samuti kulub igal aastal üüratult riigi raha meie maanteede ja teede remontimisele, kuna puidurekkadele antakse teedepiirangute ajal metsa väljaveoks erilubasid.

Metsarahu positiivne plaan:

•viib metsades toimuva tegevuse kooskõlla Looduskaitseseadusega: seadus keelab pesitsevate metsalindude tahtlikku häirimist ja hävitamist ning nende pesade lõhkumist

•parandab kasvava metsa seisundit: kevadsuvised raied nakatavad puistuid kuuse-juurepessi, rikkudes kvaliteetse kuusepalgi kasvatamise potentsiaali ning põhjustades suuri majanduslikke kahjusid nii metsakasvatajatele kui puidutöötlejatele

•parandab varutud puidu kvaliteeti: kvaliteetset ehituspuitu saab varuda vaid sügisel (lehtpuude puhul) või talvel (okaspuude puhul), kui niiskuse tase puidus on madalaim

•motiveerib erametsaomanikke istutustöödele

•säästab nii riigi kui kohaliku omavalitsuse haldusalas paiknevaid teid ja maanteid: hetkel toimub metsa väljavedu kevadsuviste teedepiirangute ajal enamasti Maanteeameti erilubade alusel

Muu hulgas tõstatas keskkonnaminister ka lindude pesitsusaegse niidurahu pidamise küsimuse, mille vajalikkust kodanikuühendus kahtlemata toetab, plaanides ministri soovitusel sel teemal Põllumajandusministeeriumiga lähemalt nõu pidada.

Lisaks kevadsuvise raierahu ettepanekule palus kodanikuühendus kaasata EMA metsanduse arengukava juhtrühma, mille probleemide kaardistamise ja huvirühmade arutelude faasist aktiivselt osa on võetud. Juhtrühma kaasamata jätmisel jääks ühenduse töö senist aktiivsust arvestades selgelt poolikuks.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616