Autor: Äripäev • 3. juuni 2019

Rootsi suurfirma ostis 10 000 hektarit Eesti metsa

Rootsi ettevõte SCA tahab metsa ostes Baltikumi piirkonnas kindlust tagada.
Autor: Andras Kralla
Rootsi tselluloositehas SCA ostis Eestis metsa omava Rootsi ettevõtte Forestum Goup AB, mille tulemusel lisandus SCA-le 10 000 hektarit Eesti metsa. Tehingu hind oli ostjatele 420 miljonit Rootsi krooni ehk ligi 39 miljonit eurot.

Forestumil on samuti Eestis tütarfirma, kes omab omakorda 10 300 hektarit maad Hiiumaal ja Saaremaal. 8800 hektarit sellest maast on mets, mille maht on 1,3 miljonit kuupmeetrit.

Muu hulgas ostis SCA hiljuti 10 000 hektarit metsa ka Lätis. "Meie eesmärk on metsaomanikena Baltikumis kasvada," ütles SCA metsandusvaldkonna tegevjuht Jonas Mårtensson. "Balti riigid on meie tooraine tarne loomulik ja oluline osa ning me oleme sellel turul juba pikka aega puidu ostjad olnud. Metsa omamine selles piirkonnas kindlustab meid veel paremini," lisas ta.

SCA ostis 93 protsenti Forestum Group AB aktsiatest ettevõtte suurematelt omanikelt ja teeb veel ettepaneku osta ka ülejäänud aktsiad Forestumi vähemusosanikelt. Aktsiad 39 miljoni euro eest osteti võlakohustusteta.

SCA on Euroopa suurim erametsa ettevõtte, mis toodab pakke- ja trükipaberit, paberimassi ja muid puidutooteid. 2018. aastal oli ettevõttel umbes 4000 töötajat ja müük ulatus ligikaudu 18,8 miljardi Rootsi kroonini (1,8 miljardit eurot). SCA asutati 1929. aastal ja selle peakontor asub Sundsvillis, Rootsis.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616