Autor: Metsamajandusuudised.ee • 4. juuni 2019

Kas Eesti peaks Euroopa eeskujul kasutama elektritootmisel puitpelleteid?

Euroopa Liidu CO2-kvootide hinnatõusu tõttu konkurentsivõimetuks muutunud elektritootmine põlevkivist tuleks vähemalt osaliselt asendada biomassi kasutamisega, leidis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kõrge ametnik.
Elektritootmine
Autor: Pixabay

"Eesti uuemate põlevkivielektrijaamade kindlustuspoliis on biomassi kasutamine. Nii on võimalik tootmise CO2 eriheidet vähendada poole võrra ning saavutada tase, mis on võrreldav uute gaasielektrijaamadega," kirjutas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler Timo Tatar teisipäeval Eesti Päevalehes.

Tema sõnul on sama teed on läinud enamik fossiilseid kütuseid kasutavaid Euroopa elektrijaamu, millest paljud kasutavad isegi Eestis toodetud puitpelleteid.

Tatar selgitab, et põlevkivielektrit ei päästaks ka Vene impordi lõpetamine või liitumine Euroopa Liidu heitmekaubanduse süsteemiga, kuna Venemaal toodetud elektri keskmine süsinikujalajälg on põlevkivielektri omast kolm korda väiksem.

"Kõrge CO2 hinna puhul on põlevkivi ikkagi viimane, mis turule pääseb, ning esimene, kes turult välja surutakse. Vene elektri sissevool Euroopa Liitu on probleem, sest see pärsib investeeringuid tootmisvõimsustesse Euroopa Liidus, aga ei ole põhjus, miks põlevkivist elektritootmise konkurentsivõime on kadumas," tõdeb asekantsler.

Loe pikemalt Eesti Päevalehest

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616