Autor: Metsamajandusuudised.ee • 11. juuli 2019

Eesti firmad tõmbavad Vene tootjate pärast koomale

Kohila Vineer on pidanud Venemaa kasvanud tootmismahu ja odavama hinna tõttu tooteportfelli ja hinna üle vaatama ning tootmist korrigeerima.
Autor: Eiko Kink
Venemaa tootjad on Euroopa vineeri- ja spooniturule paisanud madalama hinnaga kaupa, mis sunnib Eesti firmasid toodangumahtu vähendama ja ka töötajate arvu üle vaatama.

Spoonitootja Valmos OÜ on hinnataseme languse tõttu otsustanud vahetusi lühendada. "Me oleme praegu saanud hakkama niimoodi, et me ei ole pidanud koondama. Tean, et konkurendid on tootmismahtu või vahetuste arve vähendanud ja meie oleme ka natukene," ütles Valmose finantsjuht Anti Raime.

"Eks see on kõik globaalne turg, kus toodetakse. Kui Venemaal toodetakse rohkem, siis kuskil peab vähem tootma," ütles ta. Firma emaettevõte asub Poolas ja ettevõtte peamised turud asuvad Poolas ja Hiinas. Valmos müüb palju toodangut Aasia turule, kus loodetakse ka tagasi teenida Euroopas langenud käive.

Mitmed muudatused

"Klient saab hetkel vineeri parematel tingimustel kui kunagi varem," ütles Kohila Vineeri tootmisjuht Andres Laht. Tema sõnul on firma sunnitud idanaabri hinnamõjutuste tõttu tooteportfelli ning hinnataseme üle vaatama, tootmist korrigeerima ja müügimahtu vähendama.

"Pikas plaanis üritame olla kuluefektiivsemad," ütles ta ja tunnistas, et ettevõte on teatud tegevusi optimeerinud, töökorraldust ümber organiseerinud ja osadest töökohtadest loobunud, kuid viitas, et töökohtade vähendamise taga on keeruline olukord tööjõuturul.

Vineeritootjad leiavad, et Euroopa Liit võiks Venemaa tootjatega võitlemise juures abiks olla. "Minu teada ei ole Euroopa Liit Vene vineeri impordi vastu midagi teinud," ütles Laht. Ka Anti Raime leidis, et Euroopa Liidu abi oleks vaja. "Aga sellega ilmselt tegeletakse ka kuskil."

Probleem mõjutab mitmeid

Ecobirch OÜ toodab liimkilpi, mis ei konkureeri turgudel otseselt vineeri ja spooniga, kuid ettevõtte tegevjuht Gert Rahnel teadis öelda, et lihtsamaks on läinud kasepalgi ost nende osalusega Soomes paiknevas saeveskis. "See võib peegeldada vineeritööstuse vähest nõudlust toormele ja muredele vineeri turustamisel."

Rahnel kinnitas, et Venemaalt tuleb spoon ja vineer oluliselt odavamalt. "See on arvatavasti mõjutanud meie hindasid saematerjali müügil Aasiasse, mis on kukkunud ca 15%. Samas on vähenenud ka nõudlus ja me ei tea, kui suur on hindade kukkumise juures roll USA tollidel Hiina toodete vastu ja kui suur on roll Venemaa odava saematerjali ekspordil samadel turgudel," märkis ta.

Probleem pole ainult Venemaa

Puitlaastplaatide tootja AS Repo Vabriku personalijuht Anne-Ly Trummari sõnul on Eestis puit ja elekter liiga kallis isegi võrreldes Soome ja Rootsi hindadega ning Leedus, Valgevenes ja Poolas on võimalik toota odavamalt.

Tema meelest peaks Euroopa Liit üle vaatama CO2-poliitika. "Arusaamatu on, miks puidu põlemisel tekkiv CO2 on parem kui gaasi, kivisöe või põlevkivi oma. Või puidu kõdunemisel tekkiv CO2. Süsihappegaasi kogumahtu on vaja vähendada, mitte luua kunstlikult konkurentsivõimet piiravaid tingimusi," sõnas ta.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616