Autorid: Mait Kraun, Metsamajandusuudised.ee • 5. august 2019

Stora Enso – käega katsutav aktsia, mis on muutunud odavaks

Eestis enam kui 600 inimesele tööd pakkuva paberi- ja puidutööstuskontserni Stora Enso aktsia on viimasel ajal tublisti langenud, mis võib pakkuda investoritele huvitavat investeerimisvõimalust.
Stora Enso – käega katsutav aktsia, mis on muutunud odavaks.
Autor: Stora Enso

Eelmise aastal pidurdas Stora Enso kasvu kuiv ja kuum ilm, mis muutis tooraine kalliks ja pani aktsia langema. Õli lisas tulle globaalne aktsiaturgude odavnemine. Aktsia kukkus vahepeal isegi 50 protsenti.

Kui vaadata aga majandustulemusi, siis ei ole pilt sugugi nii dramaatiline. Kasumit ja käivet on suudetud kasvatada ning suhtarvud on sektori teiste ettevõtetega võrreldes atraktiivsed. Samas on riskid kasvanud – ettevõtte sõnul võib turu kasv kiiresti aeglustuda, mis hakkab kasumlikkust mõjutama. See on ka üks põhjustest, miks aktsia on nõnda palju odavnenud. Investoritel tuleb sellega arvestada.

Kehv kvartal ja turgude langus tegid aktsia odavaks

2018. aasta esimene pool ei olnud Stora Enso jaoks kõige lihtsam. Kevadel ja suvel tekitas probleeme erakordselt kuiv ja kuum ilm, mille tõttu vähenes puidu pakkumine nii Soomes kui ka Rootsis. Ettevõte oli sunnitud puitu importima Poolast ja Iirimaalt, mis suurendas kulusid. Teise kvartali tulemustele reageeris Stora Enso aktsia 10protsendilise langusega.

TASUB TEADA

Stora Enso tegeleb pakendamise, biomaterjalide, puitkonstruktsioonide ja paberi valdkonnas. Ettevõte pakub kõigis valdkondades taastuvatel materjalidel põhinevaid lahendusi. Stora Enso aktsiatega kaubeldakse Nasdaq Helsinki Oy ja Nasdaq Stockholm AB börsidel.

“Ettevõttel läheb üldiselt tegelikult hästi. Kui aktsia on aga palju tõusnud ning ettevõte valmistab väikse pettumuse, siis seda investorid ei tolereeri,” ütles investeerimisfirma Inderes Equity Researchi analüütik Antti Viljakainen eelmise aasta juulis.

Mullu juuni alguses jõudis Stora Enso aktsia uue rekordini – 18,1 euroni. Jõuludeks oli aktsia langenud 10 euro tasemest allapoole, mille järel on toimunud stabiliseerumine. Nüüd kaupleb aktsia 10,5 euro juures. Oma rolli mängis aktsia languses ka üleüldine turgude odavnemine. Näiteks Soome aktsiaid koondav OMX Helsinki 25 kukkus juulist detsembrini enam kui 15 protsenti.

Stora Enso aktsia on viimase aasta jooksul odavnenud.
Autor: Reuters

Vaatamata probleemidele oli mullu Stora Enso jaoks tugev aasta. 2018. aastal kasvas ettevõtte käive 6 protsenti ja tegevuskasum suurenes 32 protsenti. Stora Enso aktsionäridele otsustati maksta dividendi 0,5 eurot aktsia kohta.

Magus dividenditootlus

Kopsaka dividendi ja aktsia hinnalanguse tõttu on Stora Enso dividenditootlus tõusnud 4,8 protsendini. Kuna põhjamaade kontekstis on tegemist pigem suure turuväärtusega ettevõttega, siis taoline tootlus võiks investoritele huvi pakkuda.

Ka teised suhtarvud on küllaltki atraktiivsed. Stora Enso ettevaatav hinna ja kasumi suhe on 10,52 ning hinna ja raamatupidamisliku väärtuse suhe 1,12. Konkurentide vastavad numbrid on 11,15 ja 1,47. Ettevaatav dividenditootlus on 5,1 protsenti.

Stora Enso aktsiat katab Reutersi andmetel kokku 15 analüütikut. Kümme analüütikut soovitab aktsiat osta, viis neist on andnud aktsiale “tugeva” ostusoovituse. Kolm analüütikut soovitab aktsiat hoida ja kaks müüa.

Suhtarvud.
Autor: Reuters

Uus aasta algas paljulubavalt

Tänavune aasta algas Stora Enso jaoks hästi. Ettevõte teenis esimeses kvartalis oodatust rohkem kasumit, millele aitas kaasa tselluloosi divisjoni tugev tulemus.

Kohandatud tegevuskasum ulatus esimeses kvartalis 324 miljoni euroni. Reutersi küsitletud analüütikud ootasid kasumiks 285-326 miljonit eurot. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga oli kasum aga 12,3 protsenti väiksem.

Ettevõtte käive kasvas esimeses kvartalis 2,2 protsenti, 2,64 miljardi euroni. Viimati oli Stora Enso esimese kvartali müügitulu nõnda suur 2013. aastal. Ühtlasi on paberifirma kasvanud juba üheksa kvartalit järjest. Rahavoog äritegevusest langes 223 miljoni euroni. Ettevõtte puhasvõla ja kulumieelse kasumi (EBITDA) suhe tõusis varasemalt 1,3lt 1,7ni.

Ettevõte prognoosib, et 2019. aasta saab olema sarnane 2018. aastale. Seda juhul, kui turukeskkond märkimisväärselt ei muutu. Nõudluse kasv peaks jätkuma ning käive kasvama. Tõsi, samas oodatakse 2019. aastaks ka kulude kasvu.

Ettevõte muudab fookust

Stora Enso teatas veebruaris, et riskide suurenemise tõttu plaanitakse iga-aastaseid kulusid vähendada 120 miljoni euro võrra. Kapitalikulutusi plaaniti vähendada 50 miljoni euro võrra.

Mai lõpus otsustati aga Oulu tehasesse investeerida 350 miljonit eurot, mille tõttu suurenevad kapitalikulud tänavu varasemalt prognoositud 540-590 miljonilt eurolt 610-660 miljoni euroni.

Põhjusks oli asjaolu, et pinnatud paberi turg hakkab kahanema oodatust kiiremini ning osa tootmisvõimsusest soovitakse suunata pakkepaberi tootmisesse. Pinnatud paberit kasutatakse kõrge kvaliteediga reklaamide ja ajakirjade tootmises.

“Pinnatud paberiturg on kahanenud veelgi rohkem, mille tõttu peab Stora Enso oma muutusi kiirendama. Selle tõttu tuleb kapitalikulutusi tõsta,” teatas ettevõte.

“Oulu tehase üleminek uuele toodangule aitab meie positsiooni kasvaval pakkepaberi turul tugevdada,” lisas tegevjuht Karl-Hendik Sundström.

Muutused mõjutavad ka Eesti äri

Kauppalehti kirjutas veebruaris, et säästuprogramm mõjutab ka Eesti Imavere saeveskit ja Rootsi Ala saeveskit. "Plaanis on efektiivsuse kasvatamise ja kulude vähendamise meetmed. Kava vähendab töötajaskonda 35 täistööaasta võrra ja koostööläbirääkimisi on juba alustatud," kirjutas leht.

Tõsi, konkreetselt numbreid lahku ei löödud, aga hiljem selgus, et Eestis plaanitakse koondada 12 töötajat. 2018. aasta lõpu seisuga oli Stora Ensol Eestis 666 töötajat. Samas tõi emafirma mullu oma raamatupidamisteenuse keskuse Tallinna, millega loodi kokku 70 uut töökohta.

Stora Enso Eesti ASi eelmise aasta käive ulatus 223,5 miljoni euroni ning puhaskasum 10,6 miljoni euroni. Kasum vähenes 2017. aastaga võrreldes 75 protsendi võrra.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616