Autor: Metsamajandusuudised.ee • 16. august 2019

Puitmajatootja Ritsu saneerimine jäi katki

Eesti puitmajatööstuse endise uhkuse Ritsu saneerimine jäi katki. Miljonieurose võlaga firma müüdi juulikuus teist korda maha ning sellele anti kurikuulus juhatuse liige. Ritsu nime all käib tegevus edasi uues kehas.
Ritsu ASi asutaja Ants Randmaa (vasakul) näitas 2017. aastal oma elutööd president Kersti Kaljulaidile.
Autor: Aldo Luud/Õhtuleht/Scanpix Baltics

Eelmisel suvel läks puitmajatööstus Ritsu AS saneerimisele. Esialgu sai ettevõte maksepuhkuse ehk tasus kuni tänavu aprillini võlausaldajatele võla pealt vaid intressi. Võla tagasi maksmine pidi hakkama tänavu maikuus ning viie aasta pärast oleksid olnud võlgnevused tasutud. Esimest kuumakset jäidki aga võlausaldajad ootama.

"Viivistena maksti meile selle summa pealt äkki 42 eurot kuus. Seda tuli vist kümme kuud, nii et 420 eurot,“ tõdes Kero Trading juhatuse liige Robert Lepp, kelle ettevõttele on Ritsu endiselt võlgu 8000 eurot. "Väikese pereettevõtte jaoks on see ikkagi suur summa, mis meil saamata jääb. Me tulime omalt poolt vastu, et ettevõte saab järjest enda tootmist parandada ja sellest välja tulla, aga nüüd on läinud vähe halvasti. Pahatahtlikult nii-öelda,“ ütles Lepp, kes ka kohust puuduvatest maksetest teavitas.

Saneerimisnõustajatele jättis Ritsu esitamata finantsaruanded. 5. juulil otsustas Tartu maakohus seega ettevõtte saneerimise lõpetada. "Ritsu jättis esitamata nõustajate poolt nõutud vormis ülevaate jooksvast majandustegevusest ja -andmetest, samuti jäeti vastamata küsimused saneerimiskava täitmise kohta,“ sõnas saneerimisnõustaja Margo Lemetti. Neil põhjustel esitas ta koos teise saneerimisnõustajaga taotluse saneerimismenetluse lõpetamiseks.

Lemetti selgitas, et saneerimismenetluse lõpetamine taastab saneerimisele eelnenud olukorra ning taastuvad nende võlausaldajate nõuded, mis saneerimiskavaga ümber kujundati.

Vana Ritsu läks hingusele

Võlausaldajatele raha maksmise peatumise taustal on tänavu esimeses kvartalis lõppenud ka Ritsu majandustegevus, kuna ettevõttel ei ole enam töötajaid ja sellele ei kuulu enam ühtegi kinnistut. Ritsu senisel aadressil ja võlausaldajate sõnul samade töötajatega tegutseb nüüd hoopis Ritsu Loghomes OÜ, mis võib pealtnäha paista endise Ritsuna. Ritsu Loghomes kasutab ka Ritsu kodulehte ning kontaktandmeid.

Saneerimisnõustajaid aga sellistest muudatustest ei teavitatud, mistõttu ei ole nad teadlikud ASi Ritsu ja Ritsu Loghomes OÜ omavahelistest lepingulistest suhetest. Saneerimisnõustajatel puudub ka informatsioon, et saneerimiskava täitmist tagaks mõni teine isik.

Ritsu vahepealne omanik kolis Ritsu ümber ja müüs alles jäänud keha maha

Ritsu saneerimisse aga Ritsu asutajad sisse ei jäänud. Originaalne Ritsu läks selle asutaja Ants Randmaa omandusest pärast saneerimisega alustamist möödunud aasta augustis Rait Alliku ettevõtte ning mõni kuu hiljem Rait Alliku enda kätte.

Loe täispikka artiklit Äripäevast.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616