Autor: Metsamajandusuudised.ee • 19. august 2019

Mida peab teadma metsa müümise kohta?

Metsale õiglase hinna leidmine ja metsa müümine on võrreldes mõne muu kinnisvaratehinguga keerukam. Metsaomanikul on müües mitmeid valikuid: kas müüa kogu kinnistu, kasvava metsa raieõigus või tellida metsa ülestöötamise teenus ja müüa siis metsamaterjali. Head nõu metsaomanikele jagab maaportaal.ee portaalijuht Lehar Lindre.
Kas ja kuidas metsa müüa?
Autor: Meelika Sander-Sõrmus

Mis on viis kõige tähtsamat asja, mida peab teadma metsa müümise kohta?

Metsaomanikul peaks olema võimalikult täpne ülevaade oma vara kohta – see hõlmab:

1)Metsaandmed – mida värskemad metsaandmed seda rohkem võimalikke ostjaid.

2)Keskkonnakaitselised piirangud – soovitus uurida Keskkonnaametist ja avalikest registritest.

3)Maaüksuse piirid ja piirimärgid – omanik peaks teadma või omama ülevaadet millises seisus on kinnistu piirid.

4)Kes on võimalikud ostjad – kui kinnistu koosseisus on üle 10 hektari põllu- ja/või metsamaad, siis võimalike ostjate ring on piiratud. Nimelt võib juriidiline isik osta eelnimetatud kirjeldusega kinnistut osta juhul, kui ta on tegutsenud viimased 3 aastat metsamajandamise või põllumajandamisega. Füüsilistele isikutele piirangud ei laiene.

5)Kinnistule ligipääs – kas kinnistule pääseb avalikult teelt või läbi eramaade.

Millised on peamised vead, mida oma praktikas näete?

Põhiline viga mille õnge metsamüüjad lähevad on endiselt telefoni teel tehtud ostupakkumise uskumine. Sinisilmselt jäädakse arvama, et isik, kes telefoni teel “väga head” (loe: kõrget hinda) pakkus, seda ka maksab. Õige käitumine oleks selline, et metsamüüja küsib pakkujalt meiliaadressi ja saadab enda poolt koostatud pakkumise vormi blanketi. Telefoni teel pakkumise teinud isik täidab selle ja allkirjastab digitaalselt. Loomulikult tuleb kontrollida volitusi, kui pakkuja esindab mingit ettevõtet. Pakkumise vormis peaks olema ära toodud pakkuja kinnitus, et ta teeb siduva ja tagasivõetamatu pakkumise, et ta on tutvunud looduses metsakinnistuga, ei oma selle osa pretentsioone, ja kinnitus, et kui ta taganeb pakkumisest on ta kohustatud maksma näiteks 10% pakutud hinanst leppetrahvi.

Kui eelnev tundub keeruline olevat siis tuleks metsaomanikul kaasata pädev spetsialist, kes aitab tal vara edukalt realiseerida

Kas saate tuua mõne huvitava näite oma praktikast?

Parim näide on paari aasta tagusest ajast, kus maaomanik soovis müüa kinnistu mille koosseisus oli üle 15 hektari metsa ja 10 hektarit põllumaad. Loomulikult pöördus ta kõigepealt põllumaa rentniku poole ja pakkus kinnistut kõigepealt talle. Maaomanik eeldas, et ta saab oma põllumaa eest keskmise turuhinna, mis oli tol ajal 2900 eurot hektar. Maa rentnik pakkus talle aga 1500 eurot hektar. Küsimuse peale, miks rentnik turuhinda ei maksa vastas rentnik, et seadus on tema poolel. Üle 10 hekari põllumaa saavad osta ainult vähesed ja tema teab neid kõiki. Maaomanik pöördus meie poole ja meie soovitasaime kinnistu kolmeks jagada, nii et ühegi koosseisus ei oleks rohkem kui 10 hektarit maad. Peale jagamisprotsessi läbiviimist laienes ostjate ring ja rentnik maksis enampakkumisel põllumaa eest maaomanikule turuhinna. Olen seisukohal, et ükski metsa- ega maaomanik ei pea oma rahakoti arvelt toetama kedagi teist. Omanik peab oma vara eest saama hinna, mis on seda väärt. Praktikas on seda tõestanud müük enampakkumise teel.

Miks peaks osalema „Mets - kuidas osta ja müüa targalt?“ veebiseminaril?

Osalema peaksid kindlasti need, kes plaanivad metsa müüa või osta aga ei tea protsessi spetsiifikat. Seminaril saab huviline juhised, kuidas protsessiga alustada ja milliseid tehnoloogilisi lahendusi ja võimalusi on turul, et protsess tulemuslikult lõpule viia.

OSALE VEEBISEMINARIL!

Veebiseminar: Mets - kuidas osta ja müüa targalt?

Toimub: 10.09.2019

Seminaril anname osalejatele ülevaate teemadel, mis puudutavad metsamaaga seotud müügitehinguid:

- Mis on peamised metsa ja metsamaa väärtust mõjutavad tegurid?

- Kes aitab hinnata metsa väärtust?

- Turu hetkeseis: kuidas on turul nõudlus ja pakkumine viimaste aastate jooksul muutunud?

- Metsamaa keskmine hind eile ja täna.

- Kas metsamaa on hea investeering, kas tasub osta?

- Kas müüa kasvavat metsa või koos kinnistuga?

- Kuidas kaitsta oma investeeringut? Metsamaa kindlustamine.

Veebiseminari viib läbi maaportaal.ee portaalijuht Lehar Lindre.

Lisainfot leiad SIIT.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616