Autor: Metsamajandusuudised.ee • 19. august 2019

Pliimürgistusest terveks ravitud merikotkas lasti vabadusse

Mai lõpus Valgerannast leitud hinge vaakuv kotkas on järjekordne näide sellest, et pliihaavlid on keskkonnale ohtlikud.
Keskkonnaminister Rene Kokk laskis vabadusse pliimürgistusest terveks ravitud merikotka.
Autor: Keskkonnaministeerium

16. augustil ministrilt Kelli nime saanud merikotkal oli õnne, et ta leiti elusana ja et ta jõudis Eesti Maaülikooli veterinaaride hoole alla. „Enamikel juhtudel sureb lind aeglaselt ja piinarikkalt. Pliimürgistuse osakaal merikotkaste surmapõhjusena püsib siiani stabiilselt esikohal, seda kinnitavad lindude maksadest võetud analüüsid," ütles EMÜ loomaarst Madis Leivits.

Kotka organismi jõuab plii aga pliihaavlitega tapetud uluki liha süües.

Plii pole mürgine mitte ainult kotkastele, vaid kõigile elusorganismidele, sealhulgas ka inimestele. Euroopa Keemiaagentuuri (ECHA) poolt 2018 aastal tehtud analüüs jahinduses kasutatavale pliile leidis, et praegu ei ole ühtegi ratsionaalset põhjendust pliimoona kasutamise jätkamiseks. Pliid mittesisaldav moon on sama efektiivne, aga ilma negatiivsete mõjudeta tervisele ja keskkonnale.

"On oluline, et jahimehed mõistaksid varustuse valikul oma vastutust keskkonna ees. Jahimehi kontrollides vaatab Keskkonnainspektsioon alati üle ka laskemoona. Pliihaavlite kasutamine veelinnujahil on Eestis keelatud," rõhutas keskkonnaminister Rene Kokk pärast kotka vabadusse laskmist.

Kelli lasti vabadusse peaaegu samast kohast, kust ta kevadel leiti. Loodetavasti toob terveks ravitud ja saatjaga varustatud merikotkas veel palju järglasi.

Lühike video merikotka vabaks laskmisest on leitav ministeeriumi Facebooki lehelt.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616