Autor: Metsamajandusuudised.ee • 18. september 2019

Norra jätkusuutliku eluviisiga piirkonna ehitamisel kasutatakse Eestis toodetud puitelemente

Verksbyen, uus roheline piirkond Fredrikstadis Norras, on suurepärane näide jätkusuutliku eluviisi tulevikust. Projekti ühe osana rajab ehitusettevõte Arca Nova Bolig sinna viis viiekorruselist kortermaja. Uudsetes majades kasutatakse ka Eestis toodetud puitelemente.
Verksbyenist saab järgmise kümne aasta jooksul 5000 inimese kodu.
Autorid: Ruben D. Hansen, Metsä Wood

Hoonete ehitamisel kasutatakse Metsä Woodi Kerto® LVL-i (lamineeritud vineerpuit) tooteid, mis muudab ehitamise kiireks, kergeks ja keskkonnasõbralikuks.

Verksbyenist saab järgmise kümne aasta jooksul 5000 inimese kodu. Arenduse eesmärk on olla Norra kõige uuenduslikum elamuehitusprojekt. Arendaja Arca Nova Boligil, kes uudseid ehitisi rajab, on ambitsioonikas plaan – muuta elamuehitusturgu pikemas perspektiivis nii, nagu Tesla on muutnud autotööstust.

Arca Nova Bolig on veendunud, et nõudlus säästva ehituse järgi, mis on Arca Nova „Future Living“ kontseptsiooni selgroog, kasvab. „Oleme ehituse ja majade haldamise CO2 heidet vähendanud mitmel moel. Ehitame maju puitelementidest, järgides passiivmaja standardeid. Elektrit saadakse päikeseenergiast ja soojust päikesesoojusenergiast,“ ütles Arca Nova Groupi kuuluva Arca Nova Boligi tegevjuht Ruben D. Hansen. „Kasutame ehitamisel Kerto® LVL-i valmiselemente. Võrreldes tavaliste teras- ka betooniehitistega hoiame nii kokku ehitusele kuluvat aega ja vähendame CO2 heidet,“ lisas Hansen.

Eelnevalt valmistatud elemendid pakuvad ehitusel suurt ajasäästu: hooned kerkivad tempoga üks korrus nädalas. Niisuguse kiirusega valmivad hooned kõigest viie nädalaga. Esimene viiest mitmekorruselisest hoonest valmib tänavu ja ülejäänud 2020. aasta lõpuks. Hoonete esimese kolme korruse kandekonstruktsioonid koosnevad Kerto® LVL Q-panel paneelidest tehtud seinaelementidest.

Põrandaelemente jäigastavad ja toestavad aga Kerto® LVL S-beam talad. Ehituses kasutatavad puitelemendid on tootnud Soome ettevõte VVR Wood. Esimese maja seinaelemendid valmisid Punkaharju Puutaitos, samuti Soomes. Edaspidi toodetakse Kertost seinaelemendid aga Eestis, Arca Nova Element OÜ tehases.

„Kerto puhul on tegu on stabiilse platvormiga, mille külge puitelemente kinnitada. See materjal aitab meil puidutoodete tehasena areneda,“ sõnas tehase juht Knut A. Jensen. Metsä Wood on aidanud Arca Nova Boligit puitkortermajade tehnilise lahendusega.

„Tänu meie koostööle on meil õnnestunud tuua Norra elamuehitusturule uus projekteerimissüsteem,“ sõnas Ruben D. Hansen.

Säästvalt varutud puidust ehitamine on keskkonnasõbralik ja jätkusuutlik ehitamisviis nii täna kui ka tulevikus. Loe Verksbyeni keskkonnasäästlikust ehitusprojektist lähemalt SIIT.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616