Autor: Metsamajandusuudised.ee • 19. september 2019

Valmis uus metsade majandamise tarkvara

Täna esitletakse Tartus Eesti-Läti koostööprojekti tulemusena valminud uut metsade majandamise tarkvara ForestMan. Eestis tegeles ForestMani arendamisega geoinfosüsteemidelele ja metsanduslikele tarkvaradele keskenduv tarkvaraettevõte Deskis OÜ.
ForestMan on uus, mahukate võimalustega metsanduse tarkvara, mida saab kasutada nii arvutites kui nutiseadmetes.
Autor: ForestMan

ForestMan on uus, mahukate võimalustega metsanduse tarkvara, mida saab kasutada nii arvutites kui nutiseadmetes. Rakendusest on kasu nii erametsa omanikel, kes soovivad teada, kus täpselt nende maaomandi piirid kulgevad, kui ka mitmesugustel ettevõtetel, mis tegelevad metsaga. Metsaandmeid saab veebirakenduse abil otsida nii Eesti kui ka Läti metsade kohta.

„Selle rakenduse kasutajateks on nii metsa ostvad kui müüvad firmad ning ka need, kes ise metsasid majandavad: eraomanikud, metsaühistud, harvesterijuhid, autojuhid, kes tegelevad puidu väljaveoga – nemad peavad samuti maastikul õige metsatuka ja koorma üles leidma. Rakenduse kasutamine teeb eksimisvõimaluse väga väikeseks,“ rääkis veebirakenduse arendusmeeskonna Eesti-poolse partneri, Deskis OÜ, esindaja Pille Kaas.

Kaasi sõnul lisab uuele rakendusele mitmeid uusi võimalusi satelliidiandmete kaasamine, mis võimaldavad ka metsa seisukorda kaughinnata. „Metsanduse jaoks on olemas spetsiaalsed valmislahendused, millele on meie uue veebirakenduse keskkonna kaudu mugav ligi pääseda. Näiteks saab saata huvipakkuva metsapiirkonna analüüsimisele ning saada vastus, kas seal on viimase kuu või aasta jooksul toimunud muutused – tuulemurd, lageraie või põleng. Suurtes metsamassiivides ei jõua kogu aeg alati kohal käia, nüüd on võimalik saada satelliitandmete põhjal teave, et kusagil on mingi muutus toimunud,“ rääkis Kaas.

Interreg Estonia-Latvia projektirahastuse toel valminud veebirakenduse kallal tegid Eesti ja Läti projektimeeskonnad tööd rohkem kui aasta. „Sellist tarkvara, mis võimaldaks kahe riigi metsaandmeid vaadata ühest ja samast programmist, varem olemas ei olnud. Meilt on seda varasemalt küsitud ning nüüd lõpuks on selline võimalus olemas,“ rääkis Kaas, kelle sõnul hakatakse kahe riigi vahelisi piiriüleseid päringuid tulevikus kindlasti ka tegema. „Lätis on nii metsa- kui ka maakatastriandmeid väga keeruline saada. Seal on olemasolevate andmebaaside ning registrite kasutamine oluliselt kulukam ja keerulisem. Koondades kasutajad ühise platvormi alla, saame pakkuda taskukohasemat ja tehniliselt lihtsamat võimalust töötada oma metsades nii siin-kui sealpool piiri,“ lisas Kaas.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616