Autor: Metsamajandusuudised.ee • 18. oktoober 2019

Puidutööstuse TOP: aknatootja Fenestra jaoks oli rekordaasta

Puitalumiiniumaknaid ja -rõduuksi elumajadele ning üldkasutatavatele hoonetele tootva Fenestra ASi jaoks oli möödunud aasta erakordselt edukas. Kontsern ületas püstitatud eesmärgid tootmisühikute osas: 2018. aasta toodangumaht moodustas rekordilised 56,6 tuhat ühikut võrreldes aasta varasema 51,4 tuhande ühikuga. Nii pälvis ettevõte TOPis kolmanda koha.
Fenestra juhatuse esimees Lauri Laast.
Autor: Äripäev AS

Fenestra juhatuse esimehe Lauri Laasti sõnul aitas positiivse, TOPi kolmanda koha tulemuse saavutamisele kaasa edukas koostöö Eesti ja Soome turu suurimate ehitusteenuseid pakkuvate partneritega, tootmisprotsesside tõhustamine ning sisemiste protsesside muutmine. Muide, 2019. aastal on Fenestra eesmärgiks tõsta toodangu mahtu veelgi - 73 tuhat ühikuni ehk 30% võrreldes 2018. aastaga.

Kuna Eesti tehas töötab sisuliselt täisvõimsusel, vaadati juba mõnda aega ringi tootmisvõimaluste laiendamise osas ning tänavu osteti ära pankrotis olnud Soome aknatehas Domus, mille võimsus on Eesti tootmisüksusest ligi kaks korda suurem. „Nüüd on meil lisaks Soomele müügikontorid ka Rootsis, sest Domusel oli Rootsis täiesti arvestatav hulk kliente. Tehase käivitamine ise on aga veel töös – nagu iga uus asi, võtab see omajagu aega ning energiat,” räägib Laast, lisades, et tootmismahu võimsuse suurenemine on ettevõtet pannud julgemalt kiikama ka teiste turgude poole. „Seni oleme müünud 70% oma toodangust Soome ja ega väga palju polegi olnud jõudu mujale panustada. Nüüd vaatame huviga Venemaa poole ja ka mujale – Norra, Taani, Inglismaa turule. Ega kui tootmine ei suuda järele tulla, pole ju mõtet müüa.”

Seoses uue tehase ostuga on Laasti sõnul kihvt, et pika ajalooga aknatootjal Fenestral on veel paremad võimalused arendada ja kasvada. „Tootearendus käib meil muidugi koguaeg, aga Domusega täienes ka tooteportfell, mida aktiivselt edasi arendame. Meie tootearendustiimid Soomes ja Eestis teevad tihedat koostööd, saime koos tootmisega kaasa palju helgeid päid arendamises. Ega teistmoodi saagi tänapäeval ellu jääda, kui koguaeg ette ei mõtle ja tootearendusele ei panusta.”

Kõige enam mõjutavad Laasti sõnul hetkel Eesti akna- ja uksetootjaid eksport Soome, Rootsi ning Norrasse. „Kui neil on turg languses, on see kohe meil näha. Tunda annab, et sealsete suurehitajate bilansid kortermajade osas on täis, samas õnneks on Eestis asi vastupidi – ehitustegevus on tihedam kui mõned aastad tagasi. Soomes on aeglustunud uute hoonete ehitus, aga see-eest on tõusuteel renoveerimine.”

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616