Autor: Linda Eensaar • 22. oktoober 2019

Crowdestate Paikuse saeveskist: investoritel pole paanikaks põhjust

Baltic Forest tegi ettepaneku intressimaksed kuueks kuuks ajatada ja see tundus Crowdestate'ile praegu mõistlik.
Autor: Baltic Forest
Crowdestate'i juhatuse liige Kristjan Mauer ütles, et Baltic Forestit rahastanud investorid ei peaks paanitsema ja ta usub, et ettevõte saab äri korda.

Baltic Forest OÜ esitas kohtusse saneerimisavalduse. Ettevõte on pisut enam kui aastaga Crowdestate’ist kümme korda laenu võtnud kogusummas 10,45 miljonit eurot. Crowdestate'i juhatuse liige Kristjan Mauer ütles, et investorid, kes on Baltic Forestit rahastanud, ei peaks paanitsema. "Kadusid pole mitte mingisuguseid. Saneerimise mõte on ajatada intressimaksed," ütles ta.

Mauer ütles, et Baltic Forest tegi ettepaneku intressimaksed kuueks kuuks ajatada ja see tundub talle praeguses valguses mõistlik. "Ettevõte on täiesti töövõimeline, aga väga kiire kasvutempo on viinud selleni, kus tal ei ole vahendeid, et materjale hankida ja intressimaksete viivitamine annab selle võimaluse," ütles Mauer. Ta kinnitas, et Baltic Forest on järgmisel aastal juba võimaline jälle materjale ostma ja müüma, kuna siis peaks olema piisavalt kogunenud vahendeid vahepeal tegemata kulude arvelt.

Väljumine pole lihtne ülesanne

Kui investor tahaks Baltic Forestist väljuda, siis Mauer lihtsat lahendust, mida soovitada, ei tea. "Meie laenude osad ei ole võlakirjad, millega vabalt kaubelda. On vaid konkreetne laenuleping võtja ja andja vahel," rääkis ta.

Crowdestate on Baltic Foresti müügi ka järelturul lõpetanud, sealjuures on Maueri sõnul suur osa investoreid välismaalt, kel pole seepärast ka ilmselt sama infot kui siinses inforuumis Eesti investoritel.

Ühisrahastuse kaudu Baltic Forestile kolmekohalise summa laenuks andnud investor Margus Gering ütles Äripäeva artiklis, et ei pane enam raha Crowdestate'i platvormile ja sai juhtumist korraliku õppetunni. Loe lähemalt SIIT.

Mõni risk ongi üllatus

Maueri sõnul oligi tegemist väga riskantse investeeringuga. "Toonitan, et Baltic Foresti intressimäär, kui õigesti mäletan, on 15 protsenti. Sellise tootlusega riskivabasid investeeringuid ei ole olemas," ütles ta.

Sellest tulenevalt toonitas ta, et kuigi juba praegu on juhendites ja lepingutes lõik, mis selgitab, et turud on ettearvamatud ning investor peab arvestama riskiga, siis edaspidi peab seda tõsiasja ilmselt aina enam alla joonima ja kordama.

Mauer ütles, et mõningaid aspekte ei oska ka platvorm ise ette näha või vältida. "Üks nüanss oli see, et Kesk-Euroopa maadleb praegu üraskiga, mis kahjustab metsi. Puidu toormaterjali hinnad on seepärast väga alla läinud ja sealt edasi ka lõpphinnad. Loomulikult on see Baltic Forestit mõjutanud. Ükskõik, mis meie protsessid ka poleks olnud, üraskit me poleks osanud vältida," märkis ta.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616