Autor: Metsamajandusuudised.ee • 6. november 2019

Gert Rahnel: Ecobirchi tegevust soodustab USA-Hiina kaubandussõda

Ecobirch ASi juhatuse liikme Gert Rahneli sõnul ei olnud 2018. aasta kuigi hea, kuigi tehti ajalooliselt parimad tulemused.
Gert Rahnel , Ecobirch Pärnu
Autor: Mailiis Ollino

Liimkilbivabrikust ja saeveskist koosneva Pärnu puidutööstusettevõtte Ecobirch AS 2018. aasta müügituluks kujunes 21,3 miljonit eurot ehk ligi viiendiku võrra kõrgem eelnenud aasta tulemusest.

LOE LISAKS:

Puidutööstuse TOP: tipu vallutasid moodulmajade valmistajad ja aknatootja

Jaak Nigul: Eesti puitmajad ja puidust mööbel on maailmas tipptegijate seas

Saeveski põhirolliks on kase saematerjali tootmine liimkilbivabriku tarbeks, lisaks kasele kasutab liimkilbivabrik liimkilbi ja sõrmjätkatud komponentide tootmisel toormeks ka mändi. Ettevõtte olulisimad müügiturud on USA, Eesti, Saksamaa, Norra ja Lõuna-Korea, kusjuures seoses DIY toodete müügi kasvuga Ameerika Ühendriikide ehituskaubamajadesse on Ecobirthi müük sinna tõusnud.

Ecobirch AS juhatuse liige Gert Rahnel nendib, et 2018. aasta polnud kuigi hea, kuigi tehti ajalooliselt parimad tulemused. „Puidutööstuse turu mõttes räägiksin kase turust: palgihinnad olid rekordtasemel, ka saematerjalihinnad olid tõusus ja tõmme Aasia suunast nii palgile kui ka saematerjalile oli väga tugev. See pani suure surve kohalikele saeveskitele ja saematerjali edasitöötlejatele, kuna turgudel polnud enamasti võimalik lõpptoodetele samas suurusjärgus hinda juurde panna,” selgitab ta.

TASUB TEADA

Ecobirch AS pälvis tänavu Äripäeva Puidutööstuse TOPis 4. koha.

Ka Ecobirthi peamine müügivaluuta USA dollar polnud kuigi tugev euro suhtes, võrreldes näiteks 2019. aastaga. „Meie peamisel turul on valdavaks klientide skeptilisus Hiina toodete vastu, seoses USA-Hiina kaubandussõjaga. Seega on seni see meie tegevust pigem soodustanud. 2019. aasta pole veel läbi, aga tundub tulevat selgelt parem eelnevast: toore on hetkel vabalt kättesaadav, selle on tinginud drastiliselt vähenenud nõudlus kasepalgi järele, mille on omakorda tinginud madalseisus vineeriturg ja madal nõudlus ja hind Aasias.”

Aga nagu ikka Eestis, võib see Rahneli sõnul väga kiiresti muutuda, kui paberipuu hinnad pole enam ahvatlevad, et metsa puu järgi minna, on pehme talv või väga vihmane sügis. „Samas on saematerjali müügisurve Venemaalt väga tugev ja hetkel suurt häda ei näe. Oma lõpptoodetest ekspordime 95%, puiduhake ja saepuru jäävad Eestisse. Hetkel on turud aktiivsed ja loodame oma müügimahte jätkuvalt kasvatada.”

Tänavu alustas ettevõte üsna mastaapset investeerimisprogrammi, ostes osaluse Soome ainsas kaske saagivas saeveskis, ehitades moodsama saeveski kui senine, lisades kaheksa uut kuivatikambrit, uuendades elektri ja soojamajandust, ehitades uue lao valmistoodetele ja pakendile ja uuendades seadmeparki. Rahnel nendib: „Loodame senisest rohkem automaatikale ja kaameratele. Eks 2020. aasta näitab, kui mõistlik see tegevus oli!”

Gerli Rammler, kaasautor

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616