Autorid: Mait Kraun, Metsamajandusuudised.ee • 14. november 2019

VÕRDLUS: seitse Põhjamaade puidusektori ettevõtet, kuhu tasuks investeerida

Kuigi metsandus- ja puidutööstussektor on viimastel aastatel olnud volatiilne, leiab mitmeid ettevõtteid, kellel läheb väga hästi. Milliseid aktsiaid puidusektorist ikkagi valida?
Puitu tasub investeerida.
Autor: Pixabay

Tselluloositootjate jaoks on olnud viimane aasta tooraine hinnalanguse tõttu küllaltki heitlik, aga loodetakse, et pakkumise piiramine peaks hindu tulevikus toetama. Mitmed puidu- ja paberifirmad on suutnud oma käivet ja kasumit suurendada aga üle ootuste kiiresti, mis on ka aktsiad tõusma pannud.

Mõne ettevõtte puhul on näha kiiret kasvu, aga on ka neid, kes on sektoris juba kanda kinnitanud ning teenivad stabiilset rahavoogu, mis võimaldab investoritele maksta kopsakaid dividende.

Allpool on välja toodud seitse Põhjamaade puidusektori ettevõtet, mille aktsiad on omavahel võrdlusesse pandud.

UPM-Kymmene Oyj

UPM-Kymmene Corporation on Soome globaalne metsandusfirma. Tegevusvaldkondade alla lähevad biorafineermimine, energia, paberitöötlus ja erinevate puiduga seotud toodete tootmine. Teises kvartalis suutis ettevõte nii käivet kui ka kasumit kasvatada juba 25. kvartalit järjest.

“Kulumieelne kasum (EBITDA) valmistas üllatuse,” kommenteerisid Credit Suisse analüütikud. Nad lisasid, et tulemused olid ootustega kooskõlas, mis andis firma osas kindlustunnet juurde. Ka investeerimisfirma Jeffriesi arvates olid tulemused paljulubavad ning sisendkulud peaks aasta teises pooles vähenema.

Pärast teise kvartali tulemusi on ettevõtte aktsia tublisti tõusnud. Tõsi, viimase aasta lõikes on aktsia odavnenud 7 protsenti. Analüütikute mediaani vaadates soovitatakse aktsiat pigem osta.

Stora Enso Oyj

Samuti Soomes tegutsev Stora Enso tegeleb pakendamise, biomaterjalide, puitkonstruktsioonide ja paberi valdkonnas. Ettevõte pakub kõigis valdkondades taastuvatel materjalidel põhinevaid lahendusi.

Ettevõtte kohandatud kasum langes teises kvartalis 12 protsenti, 287 miljoni euroni, mis jäi ootustele alla. Stora Enso aktsia reageeris 10protsendilise langusega. Aktsial pole viimase aasta jooksul hästi läinud, sest mullu pidurdas Stora Enso kasvu kuiv ja kuum ilm.

Majandustulemusi vaadates pole pilt aga nii dramaatiline. Käivet ja kasumit on suudetud kasvatada ja suhtarvud on sektori teiste ettevõtetega võrreldes atraktiivsed. Aktsiat katab kokku 15 analüütikut ja 11 neist on andnud Stora Ensole ostusoovituse.

Svenska Cellulosa SCA AB

Svenska Cellulosa SCA on Rootsis tegutsev metsandusfirma, mis valmistab puidutooteid, tselluloosi ja paberit. Samuti arendatakse taastuvenergia abil valmistatud tooteid. Ettevõtte haldab kokku 2 miljonit hektarit metsa, mida kasutatakse puidutootmiseks.

Ettevõtte teise kvartali käive ulatus 5,23 miljardi Rootsi kroonini, Refinitivi küsitletud analüütikud ootasid näitajaks 5,19 miljardit krooni. Kulumieelne kasum ulatus 1,34 miljardi kroonini. Analüütikud prognoosisid 1,44 miljardi suurust kasumit.

Svenska Cellulosa aktsia reageeris tulemustele langusega, aga on pärast seda veidi taastunud, sest kogu sektori seis on Põhja-Euroopas viimastel kuudel paranenud. Viimase aasta jooksul on aktsia tõusnud 1 protsendi võrra.

BillerudKorsnas AB

BillerudKorsnas AB on Rootsis baseeruv ettevõte, mis toodab kiududel põhinevat pakkepaberit, puitmassi ja teisi pakenditooteid. Peamiselt keskendub ettevõte toidu- ja joogisektoriga seotud toodetele, aga ka luksus- ja hügieenikaupadele.

Ettevõtte teise kvartali käive kasvas 7 protsenti, 6,3 miljardi Rootsi kroonini. Tegevuskasum langes 174 miljoni võrra, 194 miljoni kroonini. Pärast teise kvartali tulemuste teatamist kukkus Billerudi aktsia 4 protsenti, sest ettevõtte teatas, et osade segmentide turuolukord peaks hinnasurve tõttu kolmandas kvartalis kehvemaks muutuma.

Jeffriesi analüütikud kirjutasid juulis, et selle aasta kasumiootused on langemas ning teise kvartali kulumieelne kasum oli samuti prognoositust väiksem.

Ettevõtte aktsia on viimase aasta jooksul langenud 5 protsenti, 110,9 kroonini. Aktsiat katab kokku 10 analüütikut. Kolm soovitab aktsiat hoida ja lausa viis müüa.

Kemira Oyj

Kemira on Soomes tegutsev kemikaalide ettevõte, mis keskendub vee kvaliteedi ja kvantiteedi haldamisega. Ettevõte tegeleb ka paberi- ja pakketoodete valmistamisega ning paberikemikaalidega.

Ettevõtte teise kvartali tulemused olid tugevad ning samal päeval kallines aktsia ligi 9 protsenti. Tegemist oli viimase kolme kuu suurima tõusuga. Teise kvartali kulumieelne kasum kasvas 31 protsenti, 106,1 miljoni euroni, mis ületas analüütikute ootusi. Käive ulatus 663,6 miljoni euroni. Käive jäi ootustele alla, aga kasum oli prognoositust tunduvalt suurem, teatas investeerimisfirma Inderes. “16protsendiline EBITDA marginaal on ettevõtte jaoks suurepärane,” nentisid investeerimisfirma analüütikud.

Viimase aasta jooksul on ettevõtte aktsia tõusnud lausa 25 protsenti ning trend on positiivne. Analüütikud on jaotunud aga kahte leeri ning pigem soovitatakse aktsiat hoida.

Metsa Board Oyj

Metsä Board on Soome ettevõte, mis toodab paberplaate, kokkupandavaid pappkarpe, toiduteenustega seotud pakendeid ning pakkepaberit. Euroopas ollakse valdkonnas üks suurimaid firmasid. Metsä Boardil on ka tselluloositehased.

Ettevõtte teise kvartali tulemused olid oodatust kehvemad ning prognoositakse, et tänavu olukord märkimisväärselt ei parane. Probleeme on tekitanud tselluloosi hinnalangus, mis algas mullu Hiinas. “Hiina turul olid hinnad vahepeal 900 dollari juures. Nüüd on hind langenud 600 dollarini. See kajastub ka tulemustes, tselluloositurg on tsükliline,” nentis ettevõtte juhatuse esimees Ilkka Hämäla.

Aktsia on viimase aasta jooksul kukkunud 21 protsenti. Kuigi aktsia on küllaltki palju langenud, on ostusoovitusi andnud analüütikuid vähe, mis peegeldab ebakindlat tulevikku. Kokku katab aktsiat 8 analüütikut ning 5 nendest soovitab aktsiat hoida.

Ahlstrom-Munskjo Oyj

Ahlstrom-Munksjo on Soomes baseeruv ettevõte, mis toodab paberit ja sellega seotud tooteid. Pabertoodete hulka kuuluvad dekoratiivpaberid, tööstuspaber, pakkepaber, metallipaber, elektrotehniline paber ja filtritega seotud lahendused.

Ettevõtte teise kvartali käive langes 2,7 protsenti, 745,3 miljoni euroni. Võrreldav tegevuskasum kasvas 19 protsenti, 53,8 miljoni euroni. Ahlstrom on tänavu oma fookuse suunanud konkurentsivõime parendamisse. Toodete kasumimarginaalid on sellel aastal paranenud. Samuti plaanitakse kulusid kärpida. Ettevõtte sõnul peaks need meetmed terve aasta kasumlikkust parandama.

Viimase aasta jooksul on Ahlstromi aktsia tõusnud 1 protsendi võrra. Tõsi, tänavu on aktsial siiski hästi läinud ning pigem on see tõusutrendis. Analüütikud on ettevõtte osas positiivselt meelestatud. Kokku katab aktsiat neli analüütikut, kellest 3 on andnud firmale ostusoovituse.

Võrdlus: seitse Põhjamaade puidusektori ettevõtet, kuhu tasuks investeerida.
Autor: Meelika Sander-Sõrmus
Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616