Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 18. november 2019

Mullune hea puidu müük täitis maakonnad edukate ettevõtetega

Karo Metsa juhatuse liige Runo Ruubel.
Autor: Ago Tammik
Maakondade ettevõtteid reastades paistab silma, et kõige enam oli mullu edukaid firmasid puidu- ja metsandussektoris. See aasta on aga selle sektori ettevõtetele keerulisem.

Näiteks Pärnumaal pälvis Äripäeva maakonna TOPis esikoha Karo Mets OÜ, mis kuulub 100% Graanul Mets OÜ-le. Karo Metsa müügitulu oli mullu 18,25 miljonit ja ärikasum 2,44 miljonit eurot.

„2018. aasta oli edukas mitte ainult meile, vaid kogu puidusektoris oli hea müüja turg ja tänu sellele ka kenad kasumid ning käibed,” rääkis ettevõtte juhatuse liige Runo Ruubel.

„Karo Metsas aga oleme saanud toimima väga motiveeritud ja ühtse kollektiivi, mis on kujunenud aastate jooksul. Oma tööd oleme alati teinud pühendunult, pööramata liigset tähelepanu teiste samas valdkonnas tegutsejate õnnestumistele või ebaõnnestumistele. Seekord siis sattusid paljud positiivsed lahendused meie jaoks ühte aastasse kokku.”

2019. aastal on Ruubeli sõnul turg märkimisväärselt languses ja sellist head tulemust oodata ei ole. „Kuna Euroopa paljusid metsapiirkondi on tabanud tugevad putukakahjustused ja kuusikud kuivavad suurtel aladel, siis on turg, tulenevalt intensiivsest raiest kahjustuspiirkondades, muutunud müüja turust ostja turuks, kus pakkumine ületab nõudlust. Aga teeme oma tööd nii hästi kui võimalik ja midagi katastroofilist ei ole. Turu madalseis kestab tõenäoliselt veel mitu aastat.”

2007. aastal asutatud Karo Metsa põhitegevus on metsa ülestöötamine ja puidukaubandus, metsakasvatus ja metsade hooldamine. Ettevõtte 2018. aasta raiemahuks kujunes rekordiline 197 000 tihumeetrit.

Seda, et tänavu ei ole sektoris läinud enam nii hästi, tunnistas ka Saaremaa edukaima ettevõtte Reta Puit üks omanikke Andres Kirst. „2019. aasta ei ole läinud nii hästi, hea, kui aasta lõpuks kasumisse jääme,” rääkis Kirst. „Aasta algusest on puidu hind pidevalt langenud ja nii kasumisse jääda on väga keeruline,“ lisas ta.

Andres Kirstu sõnul panid mullusele heale tulemusele aluse meeskonnatöö, pidevalt kerkinud puidu hind, suur nõudlus puidu järele ning sujuv koostöö äripartneritega. Puidu ja puidu esmatöötlustoodete hulgimüügiga tegelev Reta Puit teenis mullu 14,76 miljoni euro suuruse käibe juures 0,92 miljonit eurot ärikasumit. Ettevõtte teine omanik on Rein Kirst.

Peipsi lähedal Mustvee vallas kasutatud metsatehnikat ja varuosi müüva OÜ MFO juhatuse liikmed ja kaasosanikud Lars Elof Astbom (vasakul) ja Indrek Reisenbuk.
Autor: Väinu Rozental

Jõgevamaal tegi mulluste tulemuste järgi ajalugu metsamasinate demonteerimise ja varuosade turustamisega ning kasutatud metsatehnika ostu-müügiga tegelev MFO OÜ. Ettevõtte juht ja üks omanikest Indrek Reisenbuk tõdes, et möödunud aasta oli erakordselt töine. „Metsamaterjali hind olid 10 aasta kõrgeimal tasemel ning kliendid ostsid masinaid lisaks. Samuti leidisime uusi partnereid Euroopas, kellega koostöö sai hoo sisse.”

Reisenbuk lisas, et 2018. aasta 9miljonilise käive ja 1,1 miljoni eurose ärikasumiga lõpetanud ettevõte heade tulemuste taga on asjaolu, et töötatakse ühtse meeskonnaga ja sajaprotsendilise pühendumusega. Sel aastal pakutakse klientidele veel rohkem võimalusi, sest alates 2019. aasta aprillist on MFO Komatsu Foresti ja Vimeki metsatehnika esindaja Eestis.

Maakondade edukamad ettevõtted

Harjumaa edukaim oli hulgimüügifirma Tradewise OÜ. 2013. aastal asutatud ettevõte vahendab toidu- ja tarbekaupu, kodumasinaid ning elektroonikat, autoosasid, seadmeid ja tarvikuid, lisaks tegeletakse mitmesuguste metallurgiatööstuse toodetega nagu toormetallid ja maagid.

Hiiumaa edukaim on Lauka Saeveski OÜ, mis toodab saematerjali. Lisaks müüakse küttepuid ning muid puidutöötlemise saadusi. Ettevõte müüb oma toodangut ainult Eestis.

Ida-Virumaa edukaim ettevõte on NPN Silmet OÜ. Magnequench Neo Powders PTE Ltd-le kuuluv metalliettevõte tegeleb haruldaste metallide ja muldmetallide tootmisega, mida kasutatakse tehnoloogiasektoris alates arvutitest ja energiaseadmetest kuni transpordi ja tervishoiuni.

Jõgevamaa edukaim firma on metsamasinate demonteerimise ja varuosade turustamisega ning kasutatud metsatehnika ostu-müügiga tegelev MFO OÜ.

Järvamaa edukaim ettevõte on tänavu 10. tegevusaastast tähistav ehitusfirma Reme Grupp OÜ.

Lääne-Virumaa edukaim on AS Kunda Nordic Tsement, mis toodab klinkrit, tsementi ja killustikku.

Läänemaa edukaim ettevõte on ripplagede ja akustiliste seinapaneelide müügiga tegelev Tandem Kaubandus OÜ

Põlvamaal edukaim ettevõte on piimakarjakasvatuse, piima tootmise ja teraviljakasvatusega tegelev Hurmi Agro OÜ.

Pärnumaa edukaim firma on Karo Mets OÜ, mis töötab üles metsa ja tegeleb puidukaubanduse, metsakasvatuse ja metsade hooldamisega.

Raplamaa edukaim ettevõte on puidukaubandusettevõte United Loggers Trading OÜ.

Saaremaa edukaim ettevõte on puidu ja puidu esmatöötlustoodete hulgimüügiga tegelev Reta Puit OÜ.

Tartumaa edukaim ettevõtja on IT seadmete diagnostika ja hulgimüügi ning sellega seotud lahenduste ja teenuste pakkumisega tegelev Replace OÜ.

Valgamaa edukaim ettevõte on kinnisvarahalduse ja kasvava metsa ning metsamaterjali müügiga tegelev Dammix Mets OÜ.

Viljandimaa edukaim ettevõte on pakiautomaate arendav Cleveron AS

Võrumaa edukaim ettevõte on metsavarumise ja metsamaterjali müügiga tegelev Murati Puit OÜ.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616