Autor: Metsamajandusuudised.ee • 28. november 2019

Laupäeval selgub, kes on tänavune hiie sõber

Laupäeval, 30. novembril kuulutatakse Tartus Eesti Maaülikoolis toimuval Hiie väe tunnustamissündmusel välja käesoleva aasta hiie sõber.
Olete oodatud tänuüritusele.
Autor: Maavalla Koda

Tänavu kaheteistkümnendat korda toimuv tänusündmus algab kell 13 Eesti Maaülikooli aulas. Kavas on tervitused ja sõnavõtud, Hiite kuvavõistluse võitjate autasustamine, hiiesõbralike ettevõtmiste tunnustamine ja aasta Hiie sõbra väljakuulutamine.

Oodata on väliskülalisi, pidutuju loovad LÜÜ-TÜRRi laulumehed ning Katariin Raska, Kadri Allikmäe, Piret Arikainen ja Egle Liiskmann Eesti Torupillimängijatest. Pärimuslikke suupisteid pakuvad Maavalla Koja naised ja mehed. Sündmust juhivad Triinu Taul ja Veiko Luhaste.

Hiite Maja sihtasutus tunnustab tänukirjadega hiiesõbralikke tegusid, et väärtustada pühapaikade hoidjaid ning aidata kaasa looduslike pühapaikadega seotud loodus- ja kultuuripärandi edasikestmisele. Samuti autasustatakse Hiite kuvavõistluse võitjaid.

Maailmas ainulaadse rahvusvahelise looduslike pühapaikade kuvavõistluse peaauhinna võitis Aleksei Nasõrov fotoga tänavuses soome-ugri kultuuripealinnas Untšos (vene k Sorunža, Morko rajoon, Marimaa) toimunud loodususu palvuselt. Hõimurahvaste auhind läks ka maridele. Selle võitis 9-aastane Juliana Salieva Baškortostanist. Kuni Laste ja noorte auhinna pälvis Valjala Põhikooli 5. klassi õpilane Sofia-Margaret Vaiksaar, kelle võidupildil on jäädvustatud Valjala Rambamäe püha kivi. Kokku jagati välja 18 auhinda. Kõiki auhinnatud fotosid näidatakse sündmusel suurel ekraanil.

Hiie sõbra aunime annavad Maavalla Koda, Hiite Maja SA ja EVT Põlisrahvaste SA isikule või asutusele, kellel on pühapaikade hoidmisel erilisi teeneid. Mullu valiti hiie sõbraks rahvusvaheline Metsahoolekogu FSC (Forest Stewardship Council). Varem on Hiie sõbraks kuulutatud Paluküla hiiemäe hoidja Eha Metsallik (2017), pühapaikade uurija, hoidja ja tutvustaja Ahto Kaasik (2016), filmimees Rein Maran (2015), Purtse hiiemäe hoidja Kaja Toikka (2014), Hiiemetsa küla hiies asuva Kanepkaula kivi kaitsjad Helmi Kaljurand, Tambet Torpan ja Tarmo Kasikov (2013), ristipuude hoidja Marju Kõivupuu (2012), Lehmja hiiemetsa kaitsja Mari-Ann Remmel (2011), Maardu hiiemetsa kaitsja Jaanus Hiis (2010), Paluküla Hiiemäe kaitsjad Arvi Sepp, Toivo Sepp ja Lembi Välli (2009) ning Muhumaa pühapaikade hoidja Martin Kivisoo (2009).

Hiie väe sündmus on pühapaikade uurijate, väärtustajate ja hoidjate pidulik tänusündmus, mida korraldavad kaheteistkümnendat aastat järjest Hiite Maja sihtasutus ning Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koda. Sündmus on avalik, kõik huvilised on teretulnud ja sissepääs tasuta.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616