Autor: Kristjan Pruul • 6. jaanuar 2020

Puidusektor võttis sügisel suuna alla

Eesti saeveskite tööd on tänavu mõjutanud Kesk-Euroopa metsi laastanud üraskite mõjul turu üle ujutanud odav tooraine.
Autor: Andres Haabu

Tugeva poolaasta järel tabas Eesti puidusektorit sügisel tagasilöök ning maht kahanes märkimisväärselt.

Puittoodete valmistamine ja puidu töötlemine kahanes novembris aastaga pealt 7 protsendi, paberitööstuse maht vähenes 6,8 protsenti ning mööblitootmist tabas 9,3protsendine langus, selgub statistikaameti andmetest. Sarnased numbrid vaatasid vastu terve sügise, paberitootmisel isegi kauem.

Metsa- ja puidutööstuse liidu juhi Henrik Välja sõnul on probleeme sektoril mitu ja erinäolisi, kuid natuke pikemas perspektiivis ei olnud olukord sugugi nii traagiline. "Üheksa kuu lõikes ei ole ekspordis näiteks maht oluliselt kukkunud, pigem jäänud aastatagusele tasemele," ütles ta.

Tšehhi üraskid söövad Eesti saeveskite kasumit

Kui näiteks puitmajasektorist tuli aasta lõpus ridamisi pankrottidega seotud uudiseid, siis sektoril tervikuna läks Välja sõnul hästi, ekspordimaht kasvas 10 protsenti. Probleeme on olnud seevastu saetööstusel, sest Kesk-Euroopa metsi tabanud üraskiprobleem on toonud turule ohtralt toorainet, mis on hinnad alla surunud. Eestis üraskitega samasuguseid probleeme pole olnud ning materjali varumine siin toimub hindadega, mis Kesk-Euroopa toormele vastu ei saa.

Omad probleemid on ka vineeritootmises, tõdes Välja ja viitas Venemaal toimunud suurtele investeeringutele vineeritööstusse, mis sealsete sisendite madala hinna tõttu on olnud konkurentsivõimelisemad.

Teine siinset sektorit kimbutanud probleem on USA-Hiina kaubandussõda, mis Välja sõnul on maailma paberinõudlusele halvasti mõjunud, mis omakorda on tähendanud Eesti paberipuidu ekspordile halvemat aega.

Paberituru heitlikkust on näha ka Eesti paberitööstuse statistikas: alates juunist on kahanemine aastatagusega võrreldes olnud 6–15 protsenti. Ka Eesti kahe suurema paberisektori tootja käibenumbrid kajastavad seda: Kehras tegutseva Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi käive teises kolmandas kvartalis langes maksuametile deklareeritud konsolideerimata andmetel 16,5 miljonilt 11,8 miljonile eurole.

Kundas haavapuitmassi tootva Estonian Celli käive langes kolmandas kvartalis maksuametile edastatud andmetel 28,6 miljonilt 26,5 miljonile eurole. Viimasel juhul tuleb arvestada ka asjaoluga, et ettevõte lõpetas oktoobris 20 miljoni euro suuruse investeeringu, mis samuti võis tootmist ajutiselt mõjutada.

Kuid metsa- ja puidutööstuses leiab ka vastupidiseid näiteid. Graanul Investi maksuametile deklareeritud käibenumbrid näitavad, et 2018. aasta tulemused võisid saada ületatud juba 2019. aasta esimese kolme kvartaliga ja kolmandas kvartalis kasvas deklareeritud käive näiteks 83 miljonilt 102 miljonile eurole.

Eesti tööstuses 7protsendiline langus

Tööstusettevõtted tootsid mullu novembris 7% vähem kui 2018. aasta samas kuus. Toodang vähenes nii töötlevas tööstuses kui ka energeetikas ja mäetööstuses, selgub statistikaameti andmetest.

Tänavu korduvalt Eesti ekspordi- ja tootmisnäitajaid kõigutanud muutus energeetikas ei kadunud kuhugi ka novembris. CO2-kvootide kõrge hinna tõttu on põlevkivielekter turult välja tõrjutud: novembris sai megavatt-tunni elektri eest börsil keskmiselt 44 eurot, aga süsinikuheitme tonni eest tuli samal ajal välja käia 24,6 eurot. Selle mõjul oli põlevkivi kaevandamise maht 41 protsenti väiksem kui aasta varem. Elektri- ja soojatootmise langus oli samal ajal 24 protsenti.

Töötlevas tööstuses toodeti novembris võrreldes 2018. aasta sama kuuga 3% vähem. Toodangu maht vähenes enamikus tööstusharudes. Suurema osatähtsusega tööstusharudest vähenes puidu töötlemine, metalltoodete ja arvutite ning elektroonikaseadmete valmistamine. Rohkem aga toodeti toiduaineid ja keemiatooteid.

Kogu töötleva tööstuse toodangust 67% müüdi välisturule. Korrigeerimata andmete alusel vähenes toodangu müük ekspordiks 7% ja koduturule 14%.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Kristel ReidlaReklaamimüügi projektijuhtTel: 533 26 974