Autor: Metsamajandusuudised.ee • 22. jaanuar 2020

Jahiselts Ott rajas endale Leaderi toetuse abil jahimaja

Peale metsa, kus jahti pidada, on jahimeestel vaja ka ruume, kus seltsitegevust edendada, kütitud ulukeid esmaselt töödelda ja liha hoida. Põltsamaa vallas tegutseval jahiseltsil Ott valmis 2019. aasta alguses uus jahimaja, mille rajamist toetas Leaderi programm.
Peale metsa, kus jahti pidada, on jahimeestel vaja ka ruume, kus seltsitegevust edendada, kütitud ulukeid esmaselt töödelda ja liha hoida.
Autor: Arvo Meeks / Valgamaalane

Jahimaja ehitamise võttis selts ette sellepärast, et senini neil oma ruume polnudki, vajadus aga ilmne. Eriti tunti puudust jahisaagi esmase töötlemise ruumist: kodusesse kööki lastud põtra või kitse ju ei vii. Võimalus ulukite lihakehi kohapeal esmaselt töödelda tagab kvaliteetsema toote ning vähendab kulutusi transpordile, kirjutab ajaleht Vooremaa.

Jahimaja ehitati Aidu lähedale Kose külla: seal oli saadaval mahajäetud talukoht. Ühekorruselise jahimaja projekteeris Sirje Projektbüroo OÜ, ehitustööd tegi Roostar OÜ. 111,7 ruutmeetrise suletud netopinnaga hoonesse mahuvad avatud planeeringuga puhkeruum koos kööginurgaga, esik ja tualettruum. Hoone läänepoolses kõrgemas osas on ulukite esmase töötlemise ruum koos külmkambriga, samuti hoiuruum.

Jahimajas on võimalik korraldada ka koolitusi ja õppepäevi jahindusega tegelejatele, maaomanikele, noortele jahindushuvilistele ja teistele. Seal on võimalik vastu võtta jahikülalisi, pidada seltsi koosolekuid ning korraldada kokkusaamisi jahiseltsidega. Uus jahimaja võimaldab edendada ka jahiturismi ja korraldada ühisjahte välismaiste jahihuvilistega.

„Nõuetele vastav lihatöötlemisruum ja puhtad tööpinnad on meile väga olulised. Tänu nendele saame kütitud ulukeid edukalt väärindada: rümpasid tükeldada ning jahisaadusi jahutada ja säilitada. Uues jahimajas saame korraldada ka näiteks liha töötlemise õppepäevi,“ ütles jahiseltsi Ott liige ja jahimaja rajamise projektijuht Karmo Eesmäe.

Loe pikemalt SIIT.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616