Autor: Allan Rajavee • 28. jaanuar 2020

Ordeni pälvinud Lääne-Viru ettevõtja: haridus hoiab elu maal käimas

Aru Grupi juhi Juhan Viise sõnul on tõmbekeskustest eemal elu võimalik, kuid riik ei tohi riigigümnaasiumitega röövida kogukonna keskkoolidelt elu võimalust.
Autor: Indrek Susi
Lääne-Virumaa ettevõtluse ja kohaliku elu edendamise eest Valgetähe 4. klassi teenetemärgi pälvinud Aru Grupi juhataja Juhan Viise sõnul pole presidendi tunnus ainult talle, vaid tema selja taga olevatele inimestele, tänu kellele on maal elamine võimalik.

„Selline tunnustamine on oluline inimestele, kes seisavad konkreetse isiku taga. Mina arvan, et see orden kuulub jagamisele meie ettevõtte Aru Grupi ja kohalike Kadrina inimestega,“ ütles Viise. Tema hinnangul on Eestis üldises plaanis väga hea elu. „Kui suures plaanis asjad ei muutu, siis olen Eesti asjade suhtes optimist,“ märkis Viise.

Sellegipoolest tõdes Kadrinas tegutsev ettevõtja, et riigil peaks olema natuke tugevam maapoliitika. „Meil on parasjagu käsil haridusteema ja koolide küsimus ehk perspektiiv, kuidas maa keskkoolid püsima jäävad, kui riigigümnaasiumite võrk käivitub,“ selgitas Viise.

Tema sõnul tuleks analüüsida, kuidas riigigümnaasiumite rajamine mõjutab maapiirikonna keskkoolide rahastust. „Riigigümnaasiumid ei tohi ära tappa neid maapiirkonda keskkoole, mis oleksid veel 10 või 20 aastat jätkusuutlikud,“ toonitas Viise.

Viise arvates vähendab iga töökoha ja asutuse kadumine maaelu võimekust. „Neid küsimusi tuleb väga ettevaatlikult käsitleda, sest need võivad viia inimesed linnadesse. Tagasikäiku on sellistele protsessidele väga keeruline anda,“ tõdes Viise.

Loe pikemalt Äripäevast.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616