Autor: Metsamajandusuudised.ee • 31. jaanuar 2020

Aigar Kallas: Uueneb riigimetsade järgmise kümnendi majandamise kava

RMK tulevikuprognoosid on alati tehtud tänastelt parimatelt teadmistelt ja kristallkuuli sisse pole me kunagi vaatama vaevunud.
Aigar Kallas: Uueneb riigimetsade järgmise kümnendi majandamise kava
Autor: Sven Arbet / Ekspress Meedia

Metsamajandusuudised.ee uuris sektori arvamusliidritelt, kuidas ja millisena nad näevad tänavust metsa-aastat ja palus neil välja tuua oluliseima, mis nende ettevõtmisi mõjutab.

Meie raiemahud ja metsauuenduse pindalad tulevad kehtivatest õigusaktidest, matkaradasid ja lõkkeplatse teeme vastavalt külastajate arvule ja hinnangutele ning looduskaitsetöid – soode taastamine, poollooduslike koosluste hooldamine jne – võtame ette vastavalt vajadusele. Ka hinnaprognoosid, millelt oma tulusid ja kulusid planeerime, oleme teinud kehtivate lepingute alusel. Jämedalt öeldes jäävad kõik meie metsatööde mahud 2019. aasta tasemele; väikesed kõikumised on, aga need tulenevad eelkõige konkreetsete metsaeraldiste ja -objektide (teed, kraavid jt) valikust.

Tänaste teadmiste kohaselt on võimalik raiuda plaanitava puidu kogusele turg leida ja enampakkumise tulemuste alusel võime väita, et ka hinnapõhi on siiski kätte tulnud. Selge on see, et ettenägematud sündmused võivad olukorda veel mõjutada, aga oleme Põhjamaadega ühel turul tegutsedes jõudnud tasemele, kus hindade edasine kukkumine võiks juba hakata metsavarumise mahte langetama ka teiselpool lahte. See jälle peaks omakorda kasvatama nõudlust meie puidu järele.

Riikliku metsanduse arengukava kokku panemise rütmis soovime alanud aastal uuendada ka riigimetsade majandamise järgmise kümne aasta kava. Loodan väga, et metsandusüldsusel jätkub tervet mõistust ja head tahet arengukava osas kompromisse otsida ja kokkuleppeid teha. Ilma kava (ja kokkuleppeta) saab ka, aga on kindlasti palju kehvem.

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) juhatuse esimees Aigar Kallas

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616