Autor: Allan Rajavee • 14. veebruar 2020

Järgmine Tõrva puidutööstus seisab silmitsi võlgadega

Kui mullu lõppes ASi Ritsu tegevus Tõrvas asuvates tootmisruumides (pildil), siis sel aastal on raskustes samuti Valgamaa väikelinnas asuv Scandinavian Furniture.
Autor: Indrek Susi

Kui mullu kustus äriregistrist Tõrva lähistel puitmaju tootnud Ritsu nimi, siis sel aastal on raskustesse sattunud Valgamaa väikelinna suuruselt teine maksumaksja, puidust kõva ja pehmet mööblit tootev Scandinavian Furniture.

Kolmapäevase seisuga oli Tõrva mööblitootja maksuvõlg 110 317 eurot ja samuti on ettevõttel üleval ligikaudu 13 000 euro eest muid võlgasid. Viimati esitasid Scandinavian Furniture juhid majandusaasta aruande 2017. aastal, kus tõdeti, et ettevõttele tõi üle 110 000eurose kahjumi tarnelepingu katkemine Saksa turu vahendaja Nordic Bet Factoriga.

2017. aastal langetas Tartu halduskohus Scandinavian Furniture kasumit söönud otsuse, millega leiti, et Tõrva mööblitööstusesse kanti üle maksuvõlgadesse sattunud ning samuti samas valdkonnas tegutsenud osaühingu Flashtrade varad. Kuna selle käiguga sai Tõrva mööblitööstusest Flashtrade'i õigusjärglane, pidi Scandinavian Furniture tasuma Flashtrade'i 137 000eurose maksuvõla.

Samas oli 2017. aastal Scandinavian Furniturei müügikäive 6,6 miljonit eurot ja omakapital ulatus natuke üle miljoni euro. Ühtlasi vaatas ettevõte tulevikku helgelt, sest kuigi äsja oli katkenud leping Nordic Bet Factoriga, avaldati 2017. aasta tegevusaruandes, et Tõrva ettevõtte sõlmis uue müügilepingu Saksa postimüügihiiuga Otto GmbH & Co.

Scandinavian Furniture plaanis kolme aasta eest teenida müügilepingust Ottoga 2018. aastal 715 000 eurot ja 2019. aastal 1,5 miljonit eurot.

Maksu- ja tolliametile esitatud auditeerimata käibenumbrid näitavad aga, et 2019. aastal langes mööblitootja käive võrreldes eelmise aastaga kõigis kvartalites – kui 2018. aasta neljandas kvartalis oli Tõrva mööblitöötja käive 2,2 miljonit eurot, siis 2019. aasta viimases kvartalis oli käive ligikaudu 900 000 eurot vähem ehk 1,3 miljonit eurot.

Lisaks käibele on vähenes mullu ka mööblitootja töötajate arv. Töötuskassa kõneisiku Annika Koppeli sõnul pole maksuvõlas Scandinavian Furniture teatnud suurkoondamisest, kuid eelmise aasta novembris anti teada 14 töötaja koondamisest.

„Meie juures neid inimesi arvele ei võetud. Seega võisid nad leida juba uue töökoha,“ ütles Koppel. Kokku vähenes Äripäeva Infopanga andmetel töökohtade arv Tõrva mööblitootja juures 39 ametikoha võrra, langedes 119 töötajalt 80 töötajale.

Raskuste kuhjumisest annavad märku ka vahetused ettevõtte omanikeringis. Nimelt oli Scandinavian Furniture omanik kuni selle aasta jaanuari lõpuni peaasjalikult maasikakasvatajana tuntud Andrus Horn. 28. jaanuarist alates on Tõrva mööblitööstuse omanik Raido Rätsep. Rätsepa kätte liikus mullu ka Hornile kuulnud tulundusühistu Eesti Mari, millel on üleval 671eurone maksuvõlg.

Tõrva vallavanema Maido Ruusmanni sõnul pole temani kuuldused Tõrva suuruselt teise maksumaksja raskustest veel jõudnud. „Küla peal selle firma raskustest veel ei räägita ja mind pole isiklikult ka teavitatud,“ märkis Ruusmann. Sellegipoolest on Ruusmanni hinnangul üle 110 000eurone maksuvõlg murettekitav.

„Scandinavian Furniture on kindlasti väga oluline ettevõte. Lähiajal plaanin kõik valla suuremad maksumaksjad lõunale kutsuda ja seal uurin kindlasti, mis lahti on,“ kinnitas Ruusmann. Tema hinnangul on kõige tähtsam lahendada probleemid nii, et töökohad jääksid valda alles.

Scandinavian Furniture praegune omanik Raido Rätsep ja endine omanik Andrus Horn jäid Äripäevale kättesaamatuks.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Kristel ReidlaReklaamimüügi projektijuhtTel: 533 26 974