Autor: Metsamajandusuudised.ee • 18. veebruar 2020

Puiduhinnad 2017. aasta tasemel

Värskelt on valminud 2019. aasta puiduturu viimase kvartali raport. 2017. aasta keskmisega võrreldes on mullu viimase kvartali puiduhinnad kõrgemad suurema osa sortimentide lõikes, kirjutab Erametsakeskusele kvartaalselt puiduhindade statistikat koostav Heiki Hepner.

Puiduhinnad on 2017. aasta tasemel.
Autor: Pixabay

Aasta jooksul toimus pea kogu lõigatava sortimendi tugev hinnalangus kõrgelt 2018. aasta tasemelt. Jättes kõrvale 2018. aastal valitsenud tipuhinnad, on näha, et võrreldes 2017. aasta hindadega on olukord puiduturul stabiilne.

Alljärgnevas tabelis on välja toodud SA Erametsakeskuse hinnastatistika 2017. aasta keskmiste ja 2019. aasta detsembrikuu hindade osas:

Erametsakeskuse hinnastatistika 2017. aasta keskmiste ja 2019. aasta detsembrikuu hindade osas.
Autor: SA Erametsakeskus

Aasta keskmiseid hindasid alates aastast 2011 saab näha allolevalt graafikult:

Aasta keskmised hinnad.
Autor: SA Erametsakeskus

Graafikult on näha, et 2019. aasta jooksul on hinnad tugevalt langenud. Siiski ilmneb, et vähemalt 2019. aasta lõpus on hinnad enamjaolt siiski kõrgemal või ligikaudu samal tasemel kui nad olid aastal 2017 keskmiselt.

Täpsema ülevaate uudistest, puidu hinna muutustest ja raiega seonduvatest kuludest saab SIIT.

Uudiseid metsandussektorist

Eesti puitmajatootjate kohta tuli 2019. aasta teises pooles mitmeid pankrottidega seotud uudiseid. Siiski kasvas sektori ekspordimaht 10% ja sektoril tervikuna läks hästi. Aktiivselt puitmaju tootvaid ettevõtteid on meil ligikaudu 140 ja 90% nende toodangust läheb ekspordiks. Eesti toodang moodustab EL puitmajatoodangust 5%.

Lõuna-Eesti jaoks oluline ettevõte AS Barrus valmistab ette kolmanda liimpuidutehase rajamist. Ettevõte annab tööd enam kui 250le inimesele ning ekspordib 80% oma toodangust, millest valdav osa läheb Skandinaaviasse.

Lähiajal asuvad hakkpuidust sooja tootma kolm uut katlamaja: N.R. Energy plaanib katlamaju Rõngu alevisse ja Loksale, Adven Eesti rajab uue katlamaja Püssi.

Kesk-Euroopa üraskirüüste on avaldamas mõju ka Eesti saeveskitele, sest üraskirüüstest turule tulev materjal surub palgi hinnad alla.

Rootsi Metsaameti andmetel oli 2019. aastal üraskirüüste kogumaht Lõuna- Ja Kesk-Rootsis 6,67 miljonit tihumeetrit. 2019. septembri seisuga on Saksamaa metsakahjustuste maht 68,6 miljonit tihumeetrit.

Heiki Hepner, Tark Mets OÜ

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Kristel ReidlaReklaamimüügi projektijuhtTel: 533 26 974