Autor: Kristjan Pruul • 18. veebruar 2020

Soome metsadest on saamas süsiniku õhkupaiskajad

Metsamaa hakkab korralikult süsihappegaasi siduma alles aastaid pärast lageraiet.
Autor: Andras Kralla
Aktiivne metsamajandus on Soomes jõudnud sinnamaale, kus metsad süsiniku sidumise ja hoidmise asemel on muutunud süsiniku vabastajateks.

Olukord on parem Põhja-Soomes, kus Lapimaal, Kainuus ja Põhja-Pohjanmaal laiuvad 60–70aastased metsad, ning eriti ränk Lõuna-Soomes, kus on metsaalasid, mis aktiivselt eritavad rohkem süsinikku kui seovad. Süsiniku sidumine ja hoidmine vähenes 2018. aastal Soome statistikaameti andmetel aastaga 43 protsenti. Põhjus: agar metsaraiumine, vahendas Helsingin Sanomat.

Soome loodusvarade keskus (Luke) uuris metsamajanduse statistikat ning koostas selle põhjal ka lähikümnendite jaoks prognoosi. Sellest selgus, et põhjapoolsed metsad on kasvufaasis ning seovad kõige rohkem süsinikku lähikümnenditel. "Lapimaa metsad on suhteliselt noored, sest sealkandis toimus suurem metsade taasistutamine 50ndatel ja 60ndatel," ütles Luke vanemteadur Kari T. Korhonen ajalehele.

Lõuna-Soome küpsetes metsades on raiumisaktiivsus jõudnud sinnamaale, kus olukord, ehk juurdekasv ja raiemaht on veel enam-vähem tasakaalus. Kuid päris lõunas, Uusimaal, toob väga kiire raiumine kaasa 50 000 tonni CO2-emissiooni aastas, selgus Luke uuringust. Ka Päris-Soome ja Satakunna maakondade metsi ähvardab senise raie jätkudes CO2-emitendiks saamine.

Selleks, et neist metsaaladest jälle süsiniku korralikult siduvad alad saaksid, tuleb oodata 20 aastat. Metsade vanust ning senist raie- ja istutamisstatistikat vaadates võiks Uusimaal 2026.–2035. aastani metsades siduda 200 000 tonni CO2 aastas. Luke uuringus tõdetakse, et suur osa prognoosidest põhineb 2016.–2018. aastal toimunud ülisuurte raiemahtude peal ning selle põhjal on raske ennustada, kui palju lubatakse tulevikus raiuda. Samuti tõdes Korhonen, et tegelikult on ebaselge, kui palju CO2 lendub raiumise tagajärjel maapinnast.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616