Autor: Metsamajandusuudised.ee • 20. veebruar 2020

Yoko Alender: Eesti on ja peaks olema veel enam metsariik

Riigikogu keskkonnakomisjoni aseesimees Yoko Alender ütles täna parlamendis metsateemalisel arutelul, et Eesti on ja peaks olema veel enam metsariik.
Riigikogu keskkonnakomisjoni aseesimees Yoko Alender.
Autor: Riigikogu

Reformierakonna fraktsiooni nimel kõneledes ütles Alender, et Eesti metsapoliitika vajab muutuva kliima tingimustes uusi laiemaid ja sügavamaid teadmisi ning tasakaalustamist.

“Eelmise valitsuse ajal tõusis hüppeliselt surve RMK kasumile ja selle kandmisele dividendidena riigieelarvesse. Kas RMK võiks oma kasumist selle asemel, et lappida riigieelarve auke, lahendada ära looduskaitseliselt kõige väärtuslikumate maade väljaostmise ja kompenseerida looduskaitselised piirangud eraomanikele?” küsis Alender.

SAMAL TEEMAL:

Riigikogus oli tähelepanu keskmes kliimamuutuste mõju metsale

Heiki Hepner: jätkusuutlik metsa majandamine peaks arvestama kliimamuutuste mõjudega

Ta lisas, et soojema kliima tingimustes metsa kasv hoogustub, teisalt haiguste ja kahjurite levik suureneb, lisandub torme, vahelduvat põuda ja liigniiskust, stressi on metsas rohkem. Et otsustada, milline peaks olema sellistes tingimustes raiemaht, raievanus ja säilikpuude hulk, peavad suurenema investeeringud metsa- ja puiduteadustesse, samuti peab arenema Riiklik metsanduse statistika, see peab olema läbipaistev, põhinema selgetel alustel ja kasutama ära ka muul otstarbel juba kogutavaid andmeid.

“Meil on praegu ülioluline koht, kus metsa targast majandamisest teadlikkust tõsta. Muidu võime küll varsti jõuda olukorda, kus metsa käsi ei käi hästi. Peame silmas pidama pikka perpektiivi, kliimamuutustega kohanemist ja metsa rolli süsiniku sidumises,” ütles Alender.

“Lepime kokku, et me kõik Eestis armastame oma metsa, see on meie identiteedi oluline osa. Metsasõjas, nagu tänast olukorda kahetsusväärselt on nimetatud, ei ole võitjaid. Hoiame oma metsa ja arendame edasi tema majandamise kultuuri, et meil ikka oleks metsa, aga ka elu keset metsa,” lõpetas Alender.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616