Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Metsamajandusuudised.ee • 30. märts 2020

Raumale kerkib maailma moodsaim saeveski

Metsä Gruppi kuuluv Metsä Fibre on teinud otsuse ehitada Soome, Raumale, maailma moodsaim saeveski. Investeeringu väärtus on ca 200 miljonit eurot ja ehitustöödega alustatakse tänavu kevadel. Tootmine saeveskis peaks algama 2022. aasta kolmandas kvartalis. Samas võib koroonaviiruse puhang mõjutada planeeritud ajakavasid.
Raumale kerkib maailma moodsaim saeveski.
Autor: Metsä Group

Metsä Group alustas umbes 2 miljardi euro suuruse investeeringu eeltöödega 2019. aasta kevadel. Kavandatud investeeringutega täidab ettevõtete senisest paremini metsaomanike ja klientide vajadusi kogu metsa- ja puidutööstuse väärtusahelas. Rauma saeveski investeering oli plaanipäraselt esimene programmi projektidest, mis jõudis otsustusprotsessini.

Rauma saeveski investeeringu väärtus on umbes 200 miljonit eurot ja uus üksus hakkab aastas tootma ca 750 000 kuupmeetrit saematerjali. Uus saeveski on tehnoloogia ja tõhususe osas maailmas esirinnas. Näiteks masinnägemise ja tehisintellekti kasutamine saagimisprotsessi erinevatel etappidel on oluline uus areng. Sarnast tehnoloogiat ei kasutata veel kusagil saetööstuses.

Palju rõhku pööratakse keskkonnasäästule ja ringmajandusele. „Puidutooraine täielik kasutamine on meie ainulaadse biotoote kontseptsiooni keskmes. Saeveski toorainena kasutatakse palgipuitu. Saematerjali tootmisel tekkiv koor ja saepuru kasutatakse bioenergiaks ning hakke kasutatakse tselluloosi toorainena. Tselluloosi tootmine toodab saeveskile bioenergiat, ülejääv energia müüakse välja. Tulevikus võimaldab see investeering nii Rauma saeveskil kui ka tselluloositehasel töötada fossiilseid kütuseid kasutamata,“ ütles Metsä Fibre tegevjuht Ismo Nousiainen.

Uues saeveskis saab tööd sadakond inimest. Rauma saeveski toodetud saematerjal müüakse peamiselt Euroopasse ja Aasiasse.

Uue saeveski asukoht on logistiliselt suurepärane, kuna see võimaldab tõhusat integreerimist tselluloositehasesse ja sujuvat saematerjali logistikat klientidele Rauma sadama kaudu.

Jätkuvad tööd ka Kemi tehasega

Teise investeeringuna on Metsä Group planeerinud Kemi biotoodete tehase rajamist. Kemi biotoodetehase eelprojekteerimisetapp jätkub ja Metsä Group loodab olla valmis selle tehase kohta otsuse langetama 2020. aasta sügisel.

Ligikaudu 1,5 miljardi euro suuruse investeeringu rahastamisläbirääkimised on alanud. Märtsis 2020 andis Finnvera garantii 500 miljoni euro suuruse krediidi jaoks. Jätkatakse ka rahastamisläbirääkimisi Euroopa Investeerimispanga ja paljude kommertspankadega.

LOE LISAKS:

Suurinvesteering: Kemi biotoodetetehase keskkonnamõju hindamise protsess on lõpule viidud

Lisaks keskkonnalubade menetlusele ja rahastamisläbirääkimistele tegeleb ettevõte praegu peamiste seadmete soetamishangetega, tehase jaoks vajaliku logistika arendamisega ja objekti ehitusetapi ettevalmistustöödega, sealhulgas krundil olemasolevate vanade hoonete lammutamisega.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616