Autor: Metsamajandusuudised.ee • 31. märts 2020

Energia- ja tööstussektori süsinikuheide vähenes peaaegu 40%

Eesti Energia elektrijaam Narva lähistel.
Autor: Andras Kralla
Möödunud aastal vähenes kasvuhoonegaaside ühikutega kauplemise süsteemis (ETS) Eesti käitiste heide aastaga 38,7 protsenti ehk 5,4 miljoni tonni võrra, valdav enamus sellest tuli Eesti Energiast.

Keskkonnaameti keskkonnaosakonna kliima peaspetsialisti Annika Konovalovi sõnul on võrreldes 2018. aastaga CO2-heide vähenenud rohkem kui pooltes ELi HKSi kuuluvates käitistes, kuid kõige enam Eesti Energia ASile kuuluvates Eesti elektrijaamas ja Auvere elektrijaamas.

„Nimetatud elektrijaamade CO2-heide moodustab ka enamuse kogu ELi HKSi kuuluvate käitiste koguheitest. Samas õlitööstuste ja tsemenditööstuse CO2-heide on püsinud suuresti samal tasemel või kohati isegi tõusnud võrreldes 2018. aastaga,“ lisas Konovalov teate vahendusel.

Elektrijaamade CO2-heite vähenemise tingis peamiselt kõrgel püsinud lubatud heitkoguse ühiku turuhind. „2019. aastal oli ühiku turuhind keskmiselt 24,7 eurot tonni CO2 kohta, aasta varem aga ainult 15,6 eurot tonni eest. Kuni selle aasta veebruari lõpuni püsis CO2 hind ligikaudu 24 eurot piires. COVID-19 viiruse pandeemia on aga maailma majandust viimase kuu aja jooksul palju mõjutanud. Seetõttu on ka lubatud heitkoguse ühiku hind oluliselt kukkunud ja püsib hetkel umbes 16 euro tonni piires,“ märkis keskkonnaministeeriumi kliimaosakonna peaspetsialist Imre Banyasz.

Tööstuskäitisi CO2 kõrge turuhind nii palju ei mõjuta, sest saavad suure osa oma vajaminevatest lubatud heitkoguse ühikute kogusest tasuta. Kuna 2019 oli hea majanduskasvuga aasta, siis mitmete tööstuskäitiste heitkogused on püsinud suuresti samal tasemel või tõusnud võrreldes eelmise aastaga. Heitkoguste tõus tulenes peamiselt tootmiskäitiste võimsuse olulisest suurenemisest ja toodangu kasvamisest.

Banyaszi sõnul on Eesti käitiste koguheide järk-järgult vähenenud alates 2017. aastast. „Kui 2017. aastal oli käitiste koguheide 14,7 miljonit tonni CO2, siis 2019. aastal oli see 8,5 miljonit tonni CO2. Võrreldes kauplemisperioodi 2013–2020 algusega on ELi HKSi hõlmatud käitiste CO2-heide vähenenud 7,4 miljoni tonni CO2 võrra ehk 46,7%,“ ütles ta.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616