Autor: Metsamajandusuudised.ee • 2. aprill 2020

Metsaomanikud kutsuvad Riigikogu üles valitsuse ettepanekut toetama

Tänasel valitsuse pressikonverentsil tutvustas rahandusminister Martin Helme majandusmeetmeid, millega loodetakse kriisi mõjusid leevendada. Ühe meetmena näeb valitsus ka Eesti Erametsaliidu augustis tehtud ettepanekut metsa majandamisel maksusoodustuse kehtestamiseks. Metsaomanikud kutsuvad Riigikogu üles valitsuse ettepanekut toetama.

Metsaomanikud kutsuvad Riigikogu üles valitsuse ettepanekut toetama.
Autor: Pixabay

Rahandusminister Martin Helme tutvustas täna metsamaterjali võõrandamisel saadud tulude maksustamise muutmise plaani, millega soovitakse võtta metsaomanikelt motivatsioon müüa maad mitte kasvavat metsa. Helme sõnul eeldatakse, et lähenevatel aastatel, kui inimeste sissetulekud vähenevad, kasvab erametsaomanike soov metsa müües tulu teenida. “Me ei soovi, et inimesed müüksid koos metsaga ka oma maad maha,” selgitas rahandusminister tänasel pressikonverentsil valitsuse eesmärke.

Eesti Erametsaliidu juhatuse esimees Ando Eelmaa tervitas valitsuse plaani. “Metsaomanikud on sellist meedet aastaid oodanud, kindlasti ergutab see omanikke metsa maha müümise asemel ise oma metsadega tegelema. Näeme, et lisaks majanduse edendamisele võib maksusoodustuse abil paraneda ka meie erametsade tervislik seisund, sest metsaomanikel jääb rohkem vahendeid ka väikesemahulisteks kuid kalliteks töödeks oma metsas,” rääkis Eelmaa ja kutsus kõiki Riigikogu saadikuid üles valitsuse eelnõud toetama.

Eesti Erametsaliit ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda saatsid augustis Rahandus-, Keskkonna- ja Maaeluministeeriumile ettepanekud maksusüsteemi muutmiseks. Täna omandireformi käigus tagastatud maa müügist saadud tulu ei maksustata, samas kasvava metsa raieõiguse ja metsamaterjali müügist saadava tulu eest arvestatakse ka tulumaksu. Metsaomanikud tegid ministeeriumitele ettepaneku laiendada maksuvabastust ka metsa raieõiguse müügile ning tõsta metsa majandamiselt teenitud tulu maksuvabastust 5000 euroni. Kui varem kehtis soodustus vaid FIEdele, võiks see edaspidi kehtida ka füüsilistele isikutele.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Kristel ReidlaReklaamimüügi projektijuhtTel: 533 26 974