Autor: Eliisa Matsalu • 3. aprill 2020

25 miljonit eurot investeerinud Kaamos: koondada pole küll veel vaja

Kaamos Timber tähistas eelmise aasta aprillis 15ndat sünnipäeva.
Autor: Kaamos Timber
Ajal, mil paljud ettevõtted koondavad ja kärbivad, tegi Eesti puidutööstusettevõte Kaamos Timber 25 miljoni euro suuruse investeeringu Valgevenesse saeveski ehitamiseks. Kuigi Euroopa puidutööstus on kriisis, on müük Aasiasse mitmekordistunud, ütles ettevõtte tegevjuht Tõnu Bergmann.

Ettevõtte tegevjuht Tõnu Bergmann selgitas, et tegu on juba pikalt plaanis olnud investeeringuga ja kuna saeveski peaks tööle hakkama 2022. aasta neljandas kvartalis, on lootust, et koroonakriis jätab investeeringu puutumata.

SAMAL TEEMAL:

Kaamos Timber ja EBRD sõlmisid 15 miljoni euro suuruse laenulepingu saeveski rajamiseks

Probleeme võib tekkida siis, kui kriis kestab kaua ja seadmete paigaldamise hetkeks ei või veel välisspetsialiste objektile viia. „Kui kriis lõpeb selle aasta sees ära, siis see saeveski investeeringut mõjutada ei tohiks,“ rääkis ta.

Bergmanni sõnul ei mõjuta koroonakriis hetkel Kaamos Timberit – märtsis töötas ettevõte täies mahus ja sama paistab ka aprillis. „Vaatame kuu kaupa muidugi,“ ütles Bergmann.

Ta sõnas, et kriisiplaanid on ettevõttel mõistagi tehtud, kuid lähema kolme-nelja kuu jooksul koondamisi plaanis pole. „Kui tellimused vähenevad, saame esialgu mängida puhkustega. Praegu seda vajadust veel pole,“ ütles ta.

Kaamos Timberi käive oli 2018. aastal 30,5 miljonit eurot ja ärikasum 8,1 miljonit eurot. Ettevõtte töötajate arv lähenes siis 200-le.

Bergmann tõdes, et hetkel on Euroopa puidutööstus kriisis ja maht on vähenenud, teisalt on tema sõnul taastunud Aasia turg. „Suuname rohkem materjali Euroopa asemel Aasiasse. Marginaal on küll väiksem, kuid vähemalt on võimalik täiskoormusega tööd teha,“ rääkis Bergmann.

Maht Aasiasse on kasvanud lausa kordades. Bergmanni sõnul oli eelarve järgi plaanis müüa Hiina 10 protsenti kogu Kaamos Timberi mahust.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616