Autor: Äripäev • 22. juuni 2020

Tootjahinnaindeksi üheksa kuud kestnud langus peatus

Eelmise aasta maiga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnalangus puittoodete tootmises.
Autor: Liis Treimann
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks muutus mais võrreldes aprilliga 0,1% ja võrreldes eelmise aasta maiga -3,9%, teatas statistikaamet.

Aprilliga võrreldes mõjutas tootjahinnaindeksit keskmisest rohkem hinnatõus kütteõlide tootmises ja elektrienergiaga varustamises, mida tasakaalustas hinnalangus plasttoodete, puittoodete ning elektroonikaseadmete tootmises, selgitas statistikaameti juhtivanalüütik Eveli Šokman. „Kui aprillis oli suur mõju piimatoodete tootmise hinnalangusel, siis mais sama valdkonna hinnatõusul,“ täpsustas Šokman.

Eelmise aasta maiga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnalangus elektri- ja soojusenergiaga varustamises ning elektroonikaseadmete, kütteõlide ja puittoodete tootmises. Samuti hinnatõus mäetööstuses, tekstiili ja metalltoodete tootmises.

Ekspordihinnaindeks tõusis aprilliga võrreldes 0,4%. Kõige rohkem tõusis elektrienergia, keemiatoodete ja jookide hind ning langes mootorsõidukite lisaseadmete ja varuosade, tekstiiltoodete ning rõivaesemete hind. Võrreldes 2019. aasta maiga langes ekspordihinnaindeks 8,2%.

Impordihinnaindeks langes aprilliga võrreldes 1,1%. Keskmisest enam langes keemiatoodete, naftasaaduste ja nahktoodete ning jalatsite hind, tõusis aga elektrienergia, elektroonikatoodete ning toormetsa hind. Võrreldes 2019. aasta maiga langes impordihinnaindeks 9,2%.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616