Autor: Metsamajandusuudised.ee • 3. juuli 2020

Uuring: metsaraie on kasvanud hüppeliselt üle terve Euroopa

Alates 2016. aastast on kasvanud hüppeliselt nii raiutava metsa ulatus kui ka selle käigus eemaldatava biomassi hulk, viitavad satelliitidelt tehtud mõõtmised. Kuigi metsade üldpindala kasvab Euroopas jätkuvalt, võib takistada see teadlaste sõnul Euroopa Liidu kliimaeesmärkide saavutamist.
Metsaraie on kasvanud hüppeliselt üle terve Euroopa
Autor: Meelika Sander-Sõrmus

"Sellele tasub tähelepanu pöörata muutuste äkilisuse tõttu. Kui raiutava metsa pindala on kasvas aastatel 2006–2018 võrreldes 2011–2015. aasta keskmisega ligi 50 protsenti ja eemaldatava biomassi hulk 70 protsenti, võib olla sellel mõju ökosüsteemi teenustele. Uue kursiga kaasnev intensiivsem metsaraie tähendab ka CO2 heitmete suurenemist," selgitas uurimuse juhtivautor Guido Ceccherini. Uurimus ilmus ajakirjas Nature.

Eelnevate hinnangute põhjal seovad Euroopa metsad ligikaudu kümnendiku Euroopa Liidu koguemissioonidest. Isegi pikema elueaga tooted hoiavad süsiniku kinni aga tavaliselt mõned kuud või aastad. Kuigi tervikuna neelavad metsad seega endiselt inimeste õhku paisatavat CO2, hakkab see võime vähenema.

Ühtlasi pannakse puidule suuri lootusi biomajanduse vallas. Söeelektrijaamu ehitatakse ümber puiduküttelisteks, sellest loodetakse toota erinevat sorti kemikaale ja plasti ning hakata kasutama seda betooni asemel ulatuslikumalt ka ehitussektoris. "Me ei saa öelda oma töö põhjal raiesurve kasvu põhjuste kohta midagi üksikasjalikku ja see polnud ka meie eesmärk. Kõige tõenäolisemalt on selle taga aga sotsiaalmajanduslikud olud ja poliitilised valikud, mitte looduslikud häiringud," sõnas Ceccherini.

Kõige ulatuslikumad on olnud muutused Põhjamaades. Raiutava metsa pindala laienemisest sai kanda 29 protsenti Rootsi ja 22 protsenti Soome arvele. Poola, Hispaania, Läti, Portugal ja Eesti kokku andsid veel täiendavad 30 protsenti. Teiste Euroopa Liidu riikide panus oli tagasihoidlikum. Laiemas plaanis on nähtav pilt kooskõlas riikide endi poolt esitatud andmetega, kuid võimaldab kontrollida neid sõltumatult ja läbipaistvalt.

Eestis kasvas analüüsi põhjal raiutava metsa pindala aastatel 2016–2018 võrreldes 2004–2015. aastaga 85 protsenti. Raielankide pindala suurenes sama aja jooksul keskmiselt 54 protsendi võrra.

Loe täismahus artiklit SIIT.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616