Autor: Metsamajandusuudised.ee • 1. august 2020

President tunnustas parimaid puidust tehasemaju

Juuli viimasel päeval kuulutasid Eesti Puitmajaliit ja -klaster Hiiumaal Mihkli talumuuseumis välja parimad tehases toodetud puitmajad. Auhindu tuli üle andma Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid. Konkursi üldvõitjaks valiti Arca Nova Element OÜ eramute arendusprojekt Norras.
Aasta Tehasemaja 2020 konkursi võitjad, president ja sponsorid.
Autor: Kaie Kiil/Eesti Puitmajaliit

Aasta Tehasemaja konkursi eesmärk on esile tõsta Eesti ettevõtete poolt toodetud puitmaju ja erilahenduste projekte ning seeläbi propageerida puitu kui mitmekülgset ehitusmaterjali.

„Puit on meie elamuehituse tulevik ja selle põhjus on väga lihtne – arvutame juba vaikselt oma majade energiaklassi mitte ainult selle järgi, kui palju tarbib maja energiat sees elades, vaid mis on olnud ka selle süsinikujalajälg ehitamisel,“ ütles president Kaljulaid konkursi auhindu kätte andes. „Naabrid soomlased veavad Euroopas eest energiamärgistuse muutmise projekti, et puitmajade puhul hakataks selle määramisel arvesse võtma ka CO2 siduvust. Loodan, et Eesti poliitikutelgi on lusti ja tahtmist selles kaasa lüüa ja meilgi siin Eestis seesama märgistus kasutusele võtta, et puitmajade eelis paremini välja tuleks,“ lisas riigipea.

Konkursi üldvõitja näol on tegemist läbimõeldud kompleksi ja mastaapse arendusega, mis ühendab hooned oskuslikult ümbritseva keskkonnaga. Arendus on arhitektuurselt hästi liigendatud ning kompaktselt maastikku sulanduv, hoonete ruumilahendus on samas ratsionaalne. Hoonetest ja ümbritsevast looduskeskkonnast moodustub terviklik elukeskkond, sealhulgas on kogu kasutatav avalik ruum funktsionaalselt välja arendatud. Taastuvenergia lahenduste osas on hoonetel kasutatud õige orientatsiooniga päikesepaneele, mis katavad kogu katuse pinna.

Arca Nova Element OÜ tegevjuht Janno Riidak märkis tunnustuse saamise järgselt, et sarnase suurusega arendusi on ettevõte oma tegevuse jooksul varemgi teinud, kuid praegune oli esmakordne just kauakestvate välisfassaadilahenduste ja pluss- ning nullenergia hoonete kontseptsiooni poolest. „Oleme Norras tegutsenud ligikaudu 15 aastat, kuid selline tunnustus on meie – nii ettevõtte kui töötajate – jaoks esimene. See oli väga tore üllatus.“ Ka Eesti ehitussektoris võiks selliseid arendusi rohkem realiseerida, lisas Riidak.

Konkursi üldvõitja ja parim arendus – Arca Nova Element OÜ arendus Norras.
Autor: Arca Nova Entreprenor

Tehasemaja konkurssi korraldasid Eesti Puitmajaliit ja -klaster kümnendat korda. Võistlusele saatsid oma objektid 21 puitmajatootjat, kokku 34 eriilmelist projekti Eestist, Soomest, Rootsist, Norrast, Austriast, Saksamaalt ja isegi Lõuna-Koreast. Konkursile laekunud tööde seast valiti välja üldvõitja, parim avalik hoone, arendus, kortermaja, eramu, väikeehitis ja erilahendus. Lisaks andsid žürii ja konkursi toetajad välja ka mitmeid eripreemiaid.

Konkursi põhikategooriad ja eripreemiad:

•Üldvõitja ja parim arendus – Arca Nova Element OÜ, eramute arendus Norras

•Parim kortermaja – Kodumaja, kortermaja Norras

•Parim avalik hoone – KMT Prefab OÜ, lasteaed Norras

•Parim eramu – Profab Houses AS, eramu Rannamõisas

•Parim väikeehitis – Kodasema OÜ, KODA Light Saksamaal

•Parim erilahendus – EstNor OÜ, Norra büroohoone fassaadielementide projekt

•Puidukasutuse eripreemia – KMT Prefab OÜ, rongijaama fassaad Rootsis

•Käsitöö palkmaja eripreemia – Vipson Projekt OÜ, eramu Norras

Lisaks BMI Monier eripreemia, Kyocera Senco eripreemia ja NorDan eripreemia

•Parima tüüplahenduse eripreemia – Matek AS kortermajad Tartus

•Regionaalarengu eripreemia – Hobbiton OÜ, külalistemaja „allveelaev“ Prangli saarel

•ISOVER eripreemia energiatõhusaimale hoonele – EstNor OÜ, kortermajad Kiili vallas

•AkzoNobeli eripreemia parimale värvilahendusele ja Tervemaja eripreemia õhupidavaimale hoonele – Timbeco Woodhouse OÜ, kortermaja Tallinnas

•VELUXi eripreemia parima valguslahenduse eest ja ESSVE eripreemia – Happy Home/HH Prefab OÜ, eramu Viimsis

•Delfi „Moodne kodu“ rubriigi lugejate lemmik – Vipson Projekt OÜ käsitööpalkmaja Norras

Konkursitöid hindasid TalTech Ehitusfüüsika professor dr Targo Kalamees, TalTech Ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor dr Jarek Kurnitski, arhitekt Veronika Valk-Siska ja ajakirjanik Eva Kiisler.

Auhinnagala toimus 31. juulil Hiiumaal, Eesti puitmajasõprade suvekonverentsi raames.

Aasta tehasemaja 2020 konkurssi toetasid: AkzoNobel, ESSVE, ISOVER, BMI Monier, NorDan, Raitwood, Revismo 3D, Ruukki, SENCO, Siga, Tervemaja, Tyvek, Velux, Delfi, Puumarket, Kero Trading, Fiskars, RMK, Päikesepuu.

Konkursi korraldamist toetab Eesti puitmajade eksportiklastri projekt Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse klastrite arendamise programmi raames. Klastrite meedet rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616