Autor: Metsamajandusuudised.ee • 4. august 2020

Eesti rahvusparkides algavad noorte looduskaitsjate kursused

Keskkonnaamet korraldab 4.–7. augustini 2020 Vilsandi, Lahemaa, Alutaguse ja Karula rahvusparkides noore looduskaitsja kursuse Junior Ranger. Lisaks keskkonna- ja loodusteadlikkuse suurendamisele arendatakse kursustel noorte looduskaitsjate võrgustiku koostööd Eestis ja välismaal.
Linnuvaatlejad Matsalu rahvuspargis.
Autor: Kalle Kõllamaa

Kursustel osalevad kokku 112 rahvusparkide lähipiirkondade loodushuvilist noort 6.–12. klassidest. Noored on programmi valitud õpetajate suunamiste, kursustel varem osalenute soovituste ja noorte endi sooviavalduste alusel.

„Praegused noored on meie tuleviku tegijad. Teadmised keskkonnast ja looduse toimimisest on olulised igal erialal, ükskõik mis valdkonnas noored tulevikus tegutsevad. Seepärast on heameel, et huvi kursuste vastu on suur,“ lausus Keskkonnaameti keskkonnahariduse osakonna juhataja Piret Eensoo.

Nelja päeva jooksul õpivad noored loodusretkedel tundma piirkonnale omaseid taime- ja loomaliike. Samuti tehakse talgute korras looduskaitselisi töid ja tegeletakse loominguga. Et mõista, kuidas on looduskeskkond inimeste elutegevust piirkonnas mõjutanud, tutvutakse ka piirkonna kultuuriväärtustega. Muu hulgas õpivad kursustel osalejad looduses hakkama saamist ja esmaabi andmist.

Vilsandi rahvuspargis võetakse ette päevane retk Vilsandi saarele. Mihkli Talumuuseumis õpitakse höövliga puutöö tegemist ja tutvutakse aasta looma tiitliga pärjatud käsitiivalistega. Lahemaal uuritakse vee-elustikku, harjutatakse esmaabi andmist, õpitakse looduses hakkamasaamistarkusi ja veedetakse päev Hara lahel aerusurfi ja purjetamist proovides. Karulas õpitakse vahet tegema kodumaisel jõevähil ja vähi võõrliikidel, püütakse ööliblikaid ning harjutatakse võru keelt. Alutagusel minnakse kalaretkele Rannapungerja jõele, meisterdatakse putukahotelle, tehakse taimetrükikunsti ning orienteerutakse Kurtna maastikul.

Sel aastal korraldab Keskkonnaamet esimest korda eri rahvusparkide noorte ühiseid ettevõtmisi. Matsalu noored sõidavad külla Vilsandile ning Soomaa noored Lahemaale.

TASUB TEADA

•Eesti on Euroopa Kaitsealade Liidu Europarc liige, mis ühendab kaitsealasid 41 Euroopa riigis. Euroopa Kaitsealade Liit korraldab üleeuroopalist noore looduskaitsja kursust alates 2002. aastast.

•Eestis on Keskkonnaamet korraldanud kursusi alates 2004. aastast. Kursuste programmi on kaasatud erialaspetsialistid ja rahvusparkide kogukond. Lisaks suvisele kursusele toimub igas rahvuspargis vähemalt kaks kahepäevast jätkuseminari.

•Alates 2018. aastast on Eesti, Soome ja Läti noored looduskaitsjad korraldanud kord aastas ühiseid kokkusaamisi, et tugevdada lähiriikide omavahelist suhtlemist, tutvustada kodumaa looduskaitselisi väärtusi ning jagada looduskaitse korraldamise kogemusi.

•Igal aastal osaleb kaks Eesti noort ka rahvusvahelises Junior Ranger laagris ühe Euroopa Kaitsealade Liidu liikmesriigi kaitsealal. Tänavu lükkus rahvusvaheline laager edasi järgmisesse aastasse.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616