Autor: Eva Kiisler • 6. august 2020

Tehasemajade konkursi võitja tegi mullu kasvuspurdi

Norras asuva arendusega tänavuse parimate tehasemajade konkursil nii üldvõidu kui ka parima arenduse kategooria võidu napsanud Arca Nova Element saavutas mullu rekordtulemuse, kuid on sunnitud tänavust sihti olulisel määral kärpima.
Suurarenduse esimene etapp Verkshagen Fredrikstadis tõi ettevõttele Aasta Tehasemaja konkursil võidu.
Autor: Arca Nova Entreprenor

2007. aastal asutatud Arca Nova Element OÜ põhitegevusalaks on puidust majakonstruktsioonide ja nende detailide tootmine. Ettevõtte toodanguks on mitmekorruselised kortermajad, aga ka eramajad, suvilad, saunad, garaazid jt hooned.

2019. oli ettevõttele rekordaasta: 4,72 miljoni eurose käibe juures teeniti 0,17 miljonit eurot tegevuskasumit. Mullusega võrreldes kasvas ettevõtte müügitulu 29,82%. Tegevuskasumi rentaablus oli 3,53%, kasvades aastaga 2,32 %.

2018. aastal teenis ettevõte 3,64 miljoni eurose käibe juures 43 992 eurot tegevuskasumit, 2017. aastal oli ettevõtte müügitulu 2 miljonit ja tegevuskasum 8 533 eurot. See tähendab aastaga koguni 82 % kasvu.

Põhiosa toodangust on läinud kogu ettevõtte tegevuse vältel Norra emafirma Arca Nova Gruppenile. Alates 2018. aastast alustati elementide tarnimist ettevõtte seni suurimale arendusele Verksbyen – Future Living Fredrikstadis, kuhu on planeeritud 1500 kodu. Selle arenduse esimene etapp Verkshagen tõi ka Aasta Tehasemaja konkursil võidu.

Praegu tarnitakse elemente järgmise etapi Capjon Park tarbeks. Capjon Pargis on tegu viie korruseliste täispuit kortermajadega, mis on oma konstruktsioonilt ja lahenduselt suhteliselt ainulaadsed. Suurarendus kestab veel keskeltläbi kaheksa aastat

Vahetult enne koroonaviirusest tingitud eriolukorra puhkemist esitatud majandusaasta aruandes edastas ettevõte ambitsioonikad eesmärgid: seoses arendusprojektiga Norras ja ka muude müükidega, sooviti hoida sama tootmismahtu ka tänavusel majandusaastal ja ületada käibega viie miljoni euro piir.

LOE LISAKS:

President tunnustas parimaid puidust tehasemaju

Eestis toodetud puitmaja pääses eksklusiivsele Soome elamumessile

Janno Riidak möönab et hetkel ei tundu see plaan enam realistlik. „Meie praegune käibesiht on ligi poole väiksem. On hästi, kui suudame kolmemiljonilise käibe saavutada,“ ütles ta.

Tema kinnitusel pole tagasihoidlikum käibeprognoos tingitud mitte ainult koroonakriisist. „Eks viirusest tingitud turu ärakukkumisel ole selles oma osa: ka Norra inimestel on seetõttu ostuvajadus väiksem kui varem,“ möönab ta. „Teine põhjus on, et järveäärse arenduse järgmine etapp läks ettearvatust keerulisemaks. Tegu on väga suure arendusega, järve ümber hakkab tulevikus elama 4000-5000 inimest.“

Kuigi kevadel tuli ettevõttel 34 töötajast 12 koondada, pole koroonakriis Riidaku sõnul ettevõtet põlvili vajutanud. „Oleme veidi teises situatsioonis, kui paljud majatehased, sest meie oma majadega ehitusmeeskonda kaasa ei saada. Kriis takistas peamiselt inimeste edasi-tagasi liikumist, rekkadega toodangu transportimisega pole muret olnud. Meil on Norras statsionaarsed ehitajad – osaliselt ka Eesti poisid --, kes on koha peal kuude, mitte paari nädala pikkuste tsüklitega.“

2019. aastal tegeles ettevõte aktiivselt tootmisprotsesside edasi arendamisega. Alustati liinitootmist kahel rullliinil. Peamisteks toodeteks olid elumajad, kuurid ja katusefermid. Tänavu jätkatakse samade tootegruppidega.

Ettevõtte tehas asub Raplamaal Juuru alevikus. Riidaku kinnitusel töötavad tehases põhiliselt ümbruskonnas elavad kohalikud inimesed, suuri tööjõuprobleeme ettevõttel pole ja välitööjõudu ei kasutata. „Kui on kiirem periood ja suurem tellimus käsil, tulevad teised majatehased puitmajaliidust lihtsalt appi, sest liidus on palju häid majatootjaid, kellega koostööd teha“ ütles ta.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616