Autor: Metsamajandusuudised.ee • 10. august 2020

Puidu- ja metallitööstus vedasid ekspordi taastumist

Kaupade ekspordi taastumist toetas juunis tugevalt puidutööstus.
Autor: Liis Treimann
Kaupade eksport püsis juunis eelmise aasta sama kuuga võrdsel tasemel peamiselt tänu puidu- ja metallitööstusele, selgub statistikaameti värsketest andmetest. Samas import vähenes sel ajal 8%.

Teises kvartalis tervikuna vähenes eksport võrreldes mullusega 15% ja import 18%.

Eestist eksporditi ja siia imporditi juunis kaupu jooksevhindades võrdselt 1,2 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 11 miljonit eurot, mis vähenes võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 97 miljoni euro võrra.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Evelin Puura sõnul taastus kaupade eksport juunis pärast ülemaailmsest pandeemiast tingitud järsku langust eelmise aasta tasemele. "Ekspordi taastumist toetasid enim puidu- ja metallitööstused. Teise kvartali kaubavahetust tervikuna mõjutas kõige rohkem transpordivahendite ja mineraalsete toodete ekspordi ning impordi vähenemine. Riikide arvestuses vähenes kaupade eksport kõige enam Hollandi ja USA suunal ning sissevedu enim Rootsist ja Leedust," lisas Puura.

Eesti suurim kaupade ekspordipartner juunis oli jätkuvalt Soome, järgnesid Rootsi ja Läti. Eksport suurenes enim Austraaliasse (41 miljonit eurot) ja Saudi Araabiasse (22 miljonit eurot). Mõlemasse riiki veeti mullusega võrreldes enam mineraalseid tooteid, nagu mootorikütus ja õli. Enim vähenes eksport USAsse (42 miljonit eurot) ja Taani (34 miljonit eurot). USAsse viidi mullusega võrreldes vähem elektriseadmeid ja Taani eksport vähenes peamiselt põlevkivikütteõli arvel.

Transpordivahendeid veeti märgatavalt vähem välja

Kaupadest eksporditi kõige rohkem elektriseadmeid, mineraalseid tooteid ning puitu ja puittooteid. Võrreldes eelmise aasta juuniga kasvas 10 miljoni euro väärtuses nii puidu ja puittoodete kui ka metalli ja metalltoodete väljavedu. Kõige enam ehk 30 miljoni euro väärtuses vähenes transpordivahendite väljavedu.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas 71% kogu kaupade ekspordist. Kodumaiste kaupade väljavedu vähenes eelmise aasta juuniga võrreldes 2% ja reeksport kasvas 3%. Enim vähenes Eesti päritolu kütuste väljavedu.

Kaupu imporditi juunis kõige rohkem Soomest, Saksamaalt ja Lätist. Kaupade sissevedu vähenes enim Rootsist (37 miljonit eurot) ja Leedust (34 miljonit eurot). Rootsist vähenes kõige rohkem elektriseadmete ja transpordivahendite ning Leedust mineraalsete toodete sissevedu. Kaupade import kasvas enim Hiinast (19 miljonit eurot), kust toodi rohkem elektriseadmeid ja kaitsevahendeid.

Kaupadest toodi Eestisse enim elektriseadmeid, põllumajandussaadusi ja toidukaupu, mineraalseid tooteid ning mehaanilisi masinaid. Kõige enam vähenes mineraalsete toodete ja transpordivahendite sissevedu ning kasvas väärismetallide import.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616