Autor: Metsamajandusuudised.ee • 17. september 2020

Johannes Nirgi: metsa juurdekasv peab olema alati suurem kui raie

Eesti parima metsamajandaja konkursil II koha saanud Johannes Nirgi ütleb, et oma metsade majandamisel lähtub ta põhiseadusest - meile antud loodusvarasid tuleb säästlikult kasutada.
Johannes Nirgi koos Eesti Erametsaliidu juhatuse esimehe Ando Eelmaa ja Erametsakeskuse juhatuse liikme Jaanus Aunaga.
Autor: Erlend Štaub

Ta nendib, et kui me metsi ei majanda, me midagi ka ei säästa. Enda metsade majandamisel peab ta silmas, et metsa juurdekasv oleks suurem kui raie. Tulevikku vaadates kujundab ta võimalusel segapuistuid.

Johannes Nirgil on palju noort metsa, kus hooldusraiete ja vajadusel giljotiiniga on võsast kujundatud kenad puistud. Hooldamisel peab ta silmas looduse valikuid ja talupojamõistust - näiteks puhtkuusikut ei puutu ta enne, kui küpsusvanus käes või puud mädanikust märku annavad. Haavikud kujundab aga äärtest tihedamad, et põtradel oleks keerulisem ligi pääseda.

Nirgi on oma maadel taastanud 9,5 hektaril puisniite ning neli hektarit on veel taastamisel. Tema näeb seda kui üldrahvalikku hüve ning niidetav hein kulub ära pere lihaveiste ninaesiseks.

Loe lisaks
TAGASIVAADE: Parim metsamajandaja 2020

Metsatööd korraldab Johannes Nirgi ise, koostööpartnerite valikul on tema põhimõtteks olnud eelistada kohalikke ettevõtteid. Kergematel töödel, näiteks istutamisel, on abiks käinud ka pereliikmed. Töökäsi seitsmelapselises peres juba jagub ning metsaistutusest on kujunenud perekondlik traditsioon.

TAGASIVAADE

Äripäev uuris, kes olid need tublid metsamajandajad, kes osalesid tänavu parima metsamajandaja konkursil?

Parima metsamajandaja tiitlit anti tänavu välja 27. korda. Sel aastal oli Eesti Erametsaliidu ja Erametsakeskuse korraldataval konkursil rekordiline osavõtt - parima tiitlile kandideeris 15 metsamajandajat, tulemused kuulutati välja Tallinnas kogu pere metsapäeval 15. augustil. Järgmisel aastal toimub kogu pere metsapäev Pärnumaal.

Jaga lugu
Metsamajandusuudised.ee toetajad:
Toomas KeltMetsamajandusuudised.ee toimetajaTel: 50 72 816
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616